Bolest putovanja

Što kad vam uzbuđenje zbog nadolazećeg putovanja pokvari spoznaja da se tijekom putovanja borite s mučninom? Ima li tome pomoći te što uopće uzrokuje bolest putovanja, saznajte ovdje.

Bolest putovanja, poznata i kao “morska bolest”, službeno se zove kinetoza. Simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, bljedilo ili hladan znoj javljaju se jer je naše tijelo zbunjeno time što mu više tjelesnih osjeta šalje različite signale. Naime, dok osjetila zadužena za ravnotežu govore da se, dok sjedimo u kabini broda, na sjedalu u autobusu ili avionu, krećemo, osjetilo vida našem tijelu govori da mirujemo i tu nastaje problem. Osim u vožnji automobilom, brodom, autobusom ili avionom, kinetoza nastaje i tijekom vožnje vrtuljkom, a ponekad i samo promatranjem objekata koji se kreću.

Za ljetnih vrućina potrebno je obratiti dodatnu pozornost na kvalitetu hrane i stanje namirnica koje konzumiramo, pri čemu je potrebno voditi računa o roku trajanja namirnica, uvjetima u kojima su bile čuvane te njihovu izgledu.

Postoje različiti prirodni načini koji vam mogu pomoći da biste ublažili simptome te bolesti. Lagan obrokprije putovanja, nikako mastan i obilan, pomoći će vam da lakše podnesete vožnju. Naime, smatra se da gladovanje destabilizira električne signale u želucu, što pak utječe na brže pojavljivanje simptoma mučnine pa, u konačnici, i povraćanje. Grickanje krekera tijekom vožnje također pomaže jer su lagano probavljivi te pridonose smirivanju mučnine. U smirivanju želuca pomažu i veće količine tekućine, posebno ako je osoba već povraćala. Tada se preporučuje konzumacija tople, slane juhe koja će pomoći u nadoknađivanju elektrolita izgubljenih povraćanjem.

Dobar saveznik u sprječavanju neugodnih simptoma kinetoze je i đumbir. Ta začinska biljka pokazala se kao uspješan reduktor neugodnih simptoma, neovisno o tome je li konzumirana svježa, u prahu, u keksima ili pak u kombinaciji s napitkom koji sadrži đumbir. No, ako ne možete sa sobom nositi svježi đumbir ili više litara tekućine jer, primjerice, putujete avionom, pomoć prije puta možete potražiti i u obližnjoj ljekarni: tablete Dramina pomažu u sprječavanju simptoma bolesti putovanja, a izdaju se bez recepta. Možete ih dati i djeci, naravno, dozirajući ih propisno, odnosno imajući na umu njihovu dob. Stoga se prije polaska na put opskrbite zdravom hranom i lijekovima kako bi vaše putovanje proteklo što ugodnije.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Vjetrovi Jadrana
bolest-putovanja-ndash-jgl-obitelj