Utjecaj nošenja maski na pojačanu suhoću oka

Jeste li primijetili da vas oči češće peckaju te da su suhe i iziritirane? Niste jedini jer s obvezom nošenja zaštitnih maski, sve više i više ljudi primjećuje takve neugodnosti. Kako se korištenju maski još ne nazire kraj, dobro je znati kako brzo i jednostavno odagnati osjećaj neugode u očima. 

Novo normalno u vrlo je kratkom razdoblju promijenilo naše navike – suočili smo se s obvezom nošenja zaštitnih maski na licu u svrhu prevencije zaraze koronavirusom, a prijateljska i obiteljska druženja danas se održavaju u malo drukčijem ozračju i ambijentu od onoga na kakav smo navikli. Dok se još prilagođavamo svemu što je 2020. donijela, a 2021. nosi, nova istraživanja o efektima nošenja maski na zdravlje očiju mogu nam pomoći razumjeti barem dio problema. 

Osim obveznog nošenja zaštitne maske, preventivne mjere borbe s koronavirusom uključuju održavanje fizičkog razmaka te pojačanu higijenu i dezinfekciju ruku, prostora i objekata. Dok česta dezinfekcija uzrokuje iritacije ruku te nam je posljedično potrebna njihova intenzivnija njega, ni naše oči nisu imune na komplikacije. Zrak koji se zbog maske odbija od naših očiju može imati isušujući efekt na njih (Moshirfar, 2020: 398). 

Prema Moshirfaru (2020: 398), umjetne suze i zaštita za oči, poput naočala, poželjni su za korištenje uz maske. Da biste osigurali svoje oči od posljedica suhoće, iritacije te osjećaja pijeska u očima, pomoći mogu i Vizol S kapi. Umjetne suze Vizol S 0,4 % idealne su za olakšavanje težih poremećaja suhoće oka te će trenutačno ublažiti neugodne simptome. Umjetne suze Vizol S 0,21 % namijenjene su blažim smetnjama suhog oka, a mogu se ukapavati direktno u oko i kada nosite leće. Vitaminske kapi za oči Vizol S Intensive imaju dvojako djelovanje: potiču regeneraciju površine oka i čine je ponovno glatkom te vlaže oko. 

Suhoću očiju uzrokovanu nošenjem zaštitne maske možete spriječiti uz još nekoliko jednostavnih trikova. Odabirom maske koja ima savitljivu žicu iznad nosa koju ćete oblikovati prema svojemu licu možete zaustaviti usmjeravanje zraka prema očima (Moshirfar, 2020: 399). Također, preporučljivo je uzeti pauzu od nošenja maske svakih nekoliko sati te ukapati umjetne suze Vizol S, a možete izvoditi i vježbe treptanja koje će poboljšati lučenje suznog filma (Moshirfar, 2020: 399). 

Literatura

Moshirfar, M., West, W.B. & Marx, D.P. (2020.) Face Mask-Associated Ocular Irritation and Dryness. U: Ophthalmol Ther 9 (str. 397 – 400).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

utjecaj-noenja-maski-na-pojaanu-suhou-oka-ndash-jgl-obitelj