Utjecaj gledanja agresivnih crtića na razvoj djeteta

Mačak lovi miša, ništa čudno! No, kad se pritom ozlijedi na sve moguće načine, dok vaše dijete urla od smijeha, valja stati i razmisliti. Je li crtić možda preagresivan? Što će dijete iz njega iščitati?

Na temu agresije u crtićima brojne znanstvene studije već se desetljećima razilaze. Jedne tvrde da je u djece prisutno učenje po modelu te da stoga izlaganje takvim sadržajima rezultira pojačanom agresivnošću. Druge pak zaključuju da je već u ranoj dobi prisutna svijest o razlici između viđenog na ekranu i stvarnog života.

No, u jednome se gotovo svi slažu: u cijeloj je priči najbitniji – roditelj! Zato, kad je riječ o djeci od 4 godine ili više, iz “agresivnih” crtića možete učiti. Ako ih gledate zajedno, možete o njima razgovarati te podučiti dijete da je nasilje loše i ne rješava ništa. Skrivanjem takvih sadržaja ništa se ne postiže jer će djeca kad-tad do njih doći.

Prekomjerno gledanje crtića s elementima nasija može izazvati nervozu i anksioznost, pa čak potaknuti dijete na iskušavanje tih djela.

Osim toga, agresija je urođena. Biološki je uvjetovana i, u određenom stupnju, sasvim normalna. Prosječno ponašanje dvogodišnjaka sadrži i fazu agresije, čak i među onima čiji roditelji prakticiraju odgoj bez televizije, ekrana i crtića. Roditelj, a zatim i odgojno-obrazovne institucije, agresivna će ponašanja ispravljati, objašnjavajući da su nepoželjna i zašto te djecu usmjeravati prema neagresivnom ponašanju.

Naravno, prekomjerno gledanje crtića s elementima nasija može izazvati nervozu i anksioznost, pa čak potaknuti dijete na iskušavanje tih djela. Međutim, tajna leži drugdje: postaje li agresivno ili nervozno nakon konzumacije sadržaja, možda je dijete postalo ovisno o sadržaju. Dijete mlađe od dvije godine izloženo dugotrajnom buljenju u ekran gubi druge aspekte igre, primjerice, simboličku igru koja je važan dio rasta i razvoja. Zbog toga moramo pratiti što djeca gledaju i procijeniti kojoj je dobi što primjereno.

Pustite li dijete da bez kontrole i mjere gleda bilo kakav sadržaj, ili se bilo čime bavi u pretjeranoj količini, bit će posljedica. Dobro je ograničiti gledanje na dva sata na dan te izbjegavati podražaje rano ujutro ili prije spavanja.

Nove i vama nepoznate crtiće svakako provjerite na parental guidelines stranicama, na kojima su izneseni konkretni problemi s pojedinim crtićima i sadržajima za djecu i – gledajte crtiće zajedno!

Komentiranje je zaključano.

utjecaj-gledanja-agresivnih-crtia-na-razvoj-djeteta-ndash-jgl-obitelj