Upoznajte morske jednoroge

Oni su krupna bića iz hladnih dubina s dugim rogom koji im raste iz glave… Ne, nismo vam počeli pričati bajku, već je riječ o morskim stanovnicima koji uistinu postoje!

Narval, često nazivan i morski jednorog, vrsta je kita koja živi uglavnom u ledenim arktičkim morima. Mužjak životinje prepoznatljiv je po spiralno zavrnutom rogu koji mu izbija iz čeljusti, a riječ je zapravo o lijevom zubu očnjaku koji može narasti i do tri metra te težiti oko 10 kilograma! Bez kljove, taj morski sisavac može postići dužinu između četiri i pet metara i doseći težinu od 1,5 tona. Ženke obično teže malo manje od tone te im u većini slučajeva rog ne raste. Narval u divljini u prosjeku živi oko 50 godina.

Zanima vas koja je svrha famoznog roga? 

To je pitanje dugo mučilo i znanstvenike koji su pretpostavljali kako rog, među ostalim, služi za nabadanje ribe, razbijanje zaleđene morske površine ili pak pretraživanje morskog dna. Međutim, novija istraživanja sugeriraju da kljova ima ponajprije senzornu funkciju, s obzirom na to da je njezina unutrašnjost puna živčanih završetaka. Preko kljove narval prima određene podražaje iz morskog okoliša, poput razine tlaka i temperature, slanoće vode, kemijskih promjena i slično. 

Narvali su društvene životinje i obično plivaju u skupinama od dvadesetak jedinki, premda su primijećene i veće grupe. Zajedno se i hrane, a na njihovu meniju najčešće se nalaze ribe, glavonošci i rakovi. S obzirom na to da žive u hladnom Arktičkom oceanu, ispod kože imaju do 10 centimetara debeo sloj sala koji ih štiti od hladnoće.

Zbog svog neobičnog izgleda morski jednorog u prošlosti je imao svojevrstan mitski status, a njegove su kljove bile iznimno na cijeni, što je, nažalost, znalo dovesti do krivolova i njihova pretjeranog izlova. Velika prijetnja opstanku narvala danas dolazi u obliku klimatskih promjena koje uzrokuju zagrijavanje arktičkih voda i topljenje leda, što dovodi do alarmantnih promjena u njihovim prirodnim staništima. Nadajmo se da narval neće postati “biće iz bajke” te da će ga i budući naraštaji moći proučavati i diviti se tom fascinantnom morskom stvoru!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

upoznajte-morske-jednoroge-ndash-jgl-obitelj