Ublažite simptome proljetnih alergija

Proljeće je, iz zimskog sna budi se naše dobro raspoloženje, ali i brijest, breza, joha, čempres, hrast i lijeska koji uzrokuju niz peludnih alergija zbog kojih kišemo, šmrcamo i kašljemo! Razigrani proljetni vjetar zbog kojega je nekima toliko ugodno biti vani, nekima predstavlja pravu noćnu moru – jer vjetar raznosi peludna zrnca koja nam iritiraju oči te ulaze u nos, a mogu se probiti i do najdubljih dijelova pluća!

Od alergija, bilo na pelud, bilo na hranu, danas pati gotovo 30% svjetskog stanovništva, pokazuju najnovija istraživanja. To je u jednu ruku i dobra vijest jer to znači da će za liječenje alergija biti dostupan sve veći broj lijekova i tretmana. U Hrvatskoj je, prema trenutačno poznatim podacima, taj broj nešto manji, oko deset posto, no kako začepljen nos koji stalno curi i konstantno kihanje mogu biti znak i prehlade i alergije, mnogi ljudi nisu ni svjesni da su alergični dok im se stanje ne pogorša.

Od alergija danas pati gotovo 30% svjetskog stanovništva, a u Hrvatskoj je, prema trenutno poznatim podacima, taj broj nešto manji, oko deset posto.

Naime, alergije su kumulativne: morate biti izloženi alergenima neko vrijeme kako bi došlo do alergijske reakcije, a one s vremenom postaju sve jače. I kako si pomoći? Prvo, valja se oboružati strpljenjem jer alergija ne prolazi, samo se smiri. Drugo, fizička barijera čini prvu liniju obrane! Prije izlaska iz kuće štapićem za uho namažite unutrašnjost nosa posebnom mašću – tako pelud neće moći prodrijeti do vašeg krvotoka. Postupak ponovite tijekom dana i simptomi će biti blaži. Premda sam postupak nije pretjerano popularan, ovo je osobito dobra metoda za malu djecu.

Začepljen nos, pak, valja tretirati ispiranjem. No važno je da to učinite s pomoću pravilno priređene otopine i uz prikladnu posudu. Aqua Maris sustav za ispiranje nosa, koji se sastoji od anatomski oblikovane posude u obliku roga, a sadrži 30 vrećica obogaćene morske soli bez aditiva (što je vrlo važno kod alergija) jamči vam uspjeh u ispiranju.

Za one dane kada ne možete odvojiti ni tih desetak minuta odlična putna verzija je Aqua Maris 4 Allergy sprej s morskom vodom koji dolazi u praktičnoj bočici te ga je lako nositi sa sobom. Prirodna morska voda klinički dokazano ublažava simptome alergijskog rinitisa, stoga predstavlja najbolje sredstvo za oslobađanje dišnih putova i olakšavanje tegoba kod djece koja imaju problema s alergijom. Naime, ovaj prirodni proizvod koji potiče proces regeneracije nosne sluznice, što se prema istraživanjima pokazalo ključnim za ublažavanje alergijskih tegoba, ne sadrži konzervanse te je pogodan i za djecu i za ljude koji su, osim na pelud, alergični i na konzervanse.

Proljetne alergije svakako će utjecati na to koliko vremena i koje doba dana birate za boravak na otvorenom – svjež zrak za alergičare ima sasvim drugo značenje! Budući da danas u Hrvatskoj postoje alergijski semafori koji prate koncentraciju peludi u zraku na određenom području, uz pažljivo praćenje peludnog kalendara i simptoma koji vas muče ipak možete uživati u izletima u prirodu. Na domaćem internetu lako je pronaći i peludni kalendar s integriranim alergijskim semaforom te cjelokupnu peludnu prognozu za Hrvatsku.

Ako pak nikako ne možete izbjeći boravak izvan kuće, nakon što se vratite kući obavezno se istuširajte, operite kosu i presvucite, jer ste dio peludi donijeli sa sobom, a ne želite ga unositi u svoj prostor. Također, živite li na području na kojemu ima mnogo peludi, provjetravajte svoj dom vrlo kratko, i to najbolje odmah nakon kiše.

Muči li vas i dalje peckanje i žarenje u očima, preporučujemo Vizol S Allergy, kapi za oči koje štite od štetnog djelovanja alergena i pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka.

Komentiranje je zaključano.

ublaite-simptome-proljetnih-alergija-ndash-jgl-obitelj