Obiteljske aktivnosti na svježem zraku

Boravak na svježem zraku donosi veselje, zdravlje i složniji obiteljski život! Naime, život u obitelji nije lagan – dijeliti prostor i život iz dana u dan s većim brojem ljudi, od kojih su neki još toliko maleni da neke njihove potrebe morate staviti ispred svojih, zahtjevan je posao. No s dolaskom proljeća, umjerenijih temperatura i sunčanog vremena aktivnosti izvan kuće smiruju duhove i odnose višak energije.

Ako ste zbog gripe, prehlade ili bronhitisa zimu proveli više u krevetu nego na klizalištu, vaši mališani ipak ne moraju ostati zakinuti za tu omiljenu aktivnost. Današnje koturaljke gotovo su imitacija klizaljki, a obiteljski pohod na rolama, pogotovo ako niste najvještiji na svijetu, ne samo da može biti urnebesno zabavan već donosi i divnu lekciju o upornosti i trudu. Uz životnu lekciju namijenjenu klincima, tu je i činjenica da rolanje sagorijeva 800 kalorija u sat vremena. I više, odvažite li se na školu rolanja! Uz kacigu i štitnike, preporučujemo da nabavite i Hepan, kremu koja će ublažiti masnice u tren oka. Jer tko uči – taj i pada!

S dolaskom proljeća, umjerenijih temperatura i sunčanog vremena aktivnosti izvan kuće smiruju duhove i odnose višak energije, a boravak na svježem zraku donosi veselje, zdravlje i složniji obiteljski život.

Ako se nikako ne možete nagovoriti da stanete na role, vožnja bicikla idealan je način da cijela obitelj provede dan u prirodi. Svi imamo smiješne dogodovštine iz djetinjstva o učenju vožnje bicikla, a djeci nema veće radosti nego kada aktivnost dijele s roditeljima. Odraslima je to pak odlična prilika da se dovedu u formu za ljetne mjesece: sat vremena bicikliranja troši i do 1000 kalorija! No svega 10 minuta bicikliranja dnevno poboljšat će mišićni tonus, dok će srce zaštititi svakodnevna polusatna vožnja! Od ranoga proljeća do kasne jeseni, bicikliranje donosi radost i zdravlje, ali i uštedu! Ako možete biciklom do posla, uštedjet ćete na živcima, vremenu i gorivu. Tijekom ljeta, kada ćete sigurno gravitirati prema šumovitim stazama, sa sobom obavezno ponesite i sprej ili kremu za zaštitu od insekata.

Isto pravilo vrijedi i za one koji preferiraju hodanje i planine. Postoji niz laganih, poučnih staza u Hrvatskoj, na Papuku, Medvednici i u Samoborskom gorju koje mogu prohodati i trogodišnjaci. Samo vam je potrebna volja da se otisnete u zelenilo koje će odraslima donijeti mir, a djeci avanturu. Za kraće staze što vode do domova u kojima se poslužuje hrana sve što trebate ponijeti su voda, koja voćka za po putu i gel za suho pranje ruku, jer djeca vole istraživati rukama. Takva vam ugodna šetnja od nekoliko sati u zabavi može neprimjetno potrošiti oko 1600 kalorija!

Gdje ima vjetra, ima i zmajeva, a osobito je zadovoljstvo ugledati lice djeteta kojemu je uspjelo lansirati zmaja! Kada narastu, taj mali uspjeh postaje im nešto što uzimaju zdravo za gotovo, pa je idući korak samostalna izrada zmaja – odlična aktivnost za duge zimske vikende nakon kojih možete zajedno osvajati nebo! Bojite li se da će vam nagli skok u kretanju donijeti bolove, sve što trebate učiniti jest dobro se istegnuti kako biste opustili mišiće. Zaboravite li to učiniti u žaru zabave, kvalitetan balzam za opuštanje mišića spasit će vam dan!

Komentiranje je zaključano.

obiteljske-aktivnosti-na-svjeem-zraku-ndash-jgl-obitelj