Trudnoća i daleka putovanja avionom

Putovati avionom nikad nije bilo povoljnije, a egzotične lokacije nikad bliže. Pruži li vam se prigoda da putujete dok ste trudni, evo što sve morate znati.

Najnovija istraživanja pokazuju da let avionom nije opasan za trudnice. Britanski Royal College of Obstetricians and Gynecologists prošle je veljače objavio rezultate svojega najnovijeg istraživanja prema kojemu žene čija trudnoća nije rizična mogu sigurno letjeti sve do 37. tjedna trudnoće. Ako žena nosi blizance, nakon 32. tjedna nema letenja.

Kako svaka aviokompanija ima vlastita pravila za trudnice, nužna je provjera uvjeta one s kojom planirate letjeti.

Sigurno ne znači nužno i ugodno! Potreba za povraćanjem može se znatno pogoršati, kao i osjetljivost na promjene u tlaku zraka u ušima i nosu, a noge mogu oteći zbog nakupljanja tekućine. Da bi vam let bio ugodan, pametno je tražiti mjesto pored prolaza ili u prvome redu kako biste imali više mjesta za noge.

Kratka šetnja i protezanje nogu kako bi se potaknulo cirkulaciju ne bi trebao biti problem na dugačkim letovima, a osoblje aviona nekih aviokompanija trudnice će počastiti i svim onim malim luksuzima – toplim ručnicima, maskama, finim grickalicama, koji su inače rezervirani za putnike prve klase – te im donijeti dodatne jastuke i deke.

Kako svaka aviokompanija ima vlastita pravila za trudnice, nužna je provjera uvjeta one s kojom planirate letjeti. Primjerice, domaći Croatia Airlines pustit će vas na avion bez ikakvih pitanja do 28. tjedna trudnoće. Za trudnoću od 28. do 36. tjedna zamolit će vas da im donesete liječničku potvrdu, ne stariju od sedam dana, kojom vaš liječnik potvrđuje kako su šanse da ćete roditi tijekom leta – nikakve.

Nakon 37. tjedna preporučit će vam da ne letite. Mnogi misle da je jedini pravi “puni” termin ljudske gestacije 40 tjedana, no neke žene normalno rađaju i sa 38 i 44 tjedna. Porodničari to možda ignoriraju, no aviokompanije svakako uzimaju u obzir.

Svatko je tijekom leta avionom izložen malom povećanju u razini radijacije, ali nema dokaza da to uzrokuje spontane pobačaje, prerani porod ili pucanje vodenjaka. Bojite li se pak zračenja u sigurnosnim uređajima kroz koje morate proći prije ukrcavanja na avion, možete ih zaobići tako da zatražite da vas policajka fizički pregleda. Promjene u tlaku zraka i umanjena vlaga u zrakoplovima također nemaju štetne posljedice na trudnoću, no zbog ove potonje dobro je unositi tekućinu tijekom leta kako ne bi došlo do dehidracije.

Komentiranje je zaključano.

trudnoa-i-daleka-putovanja-avionom-ndash-jgl-obitelj