Trovanje hranom na godišnjem odmoru – što učiniti?

Već dulje vrijeme planirate godišnji odmor i veselite se bezbrižnom uživanju na plaži ili u planinama? Međutim, što ako se dogodi neplanirana situacija poput trovanja hranom!? Tijekom godišnjih odmora često smo osuđeni na hotelsku ili restoransku hranu, što nas čini podložnijima crijevnim i virusnim oboljenjima. Posebno ugrožena skupina su djeca, trudnice, starije osobe i kronični bolesnici.

Simptomi trovanja hranom 

Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednoga ili više sljedećih simptoma: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, groznica, proljev, gubitak apetita i umor. Jačina simptoma ovisi o količini zaražene hrane koja je unesena u organizam. 

Što poduzeti u slučaju trovanja?

Većina simptoma trovanja prolazi sama od sebe nakon nekoliko dana, ali potrebno je pridržavati se posebnog režima prehrane te unositi dovoljno tekućine u organizam. Tijekom razdoblja oporavka izbjegavajte mliječne proizvode, začinjenu i prženu hranu te proizvode bogate mastima i šećerima. Kada proljev i povraćanje prođu, nastavite jesti laganu hranu poput banana, krekera ili domaće juhe, koja će vam nadoknaditi izgubljene minerale.

Kako biste ubrzali oporavak, uzmite Normia Stop, lijek koji će unutar 12 sati smanjiti proljev, mučninu i napetost u trbuhu. A za potpun oporavak organizma i siguran nastavak putovanja, tu je i Prolife suspenzija. Riječ je o dodatku prehrani koji će uspostaviti ravnotežu crijevne mikroflore narušene trovanjem hranom. Također, pomoći može i Carbomed, aktivni medicinski ugljen koji se koristi kod proljeva i nadutosti. 

Što izbjegavati na putovanju? 

Kako biste izbjegli trovanje hranom na putovanju, prije polaska pročitajte detaljne informacije o prehrambenim navikama i higijenskim standardima zemlje u koju putujete. Nikada ne pijte vodu u čiju kakvoću i pitkost niste sigurni te izbjegavajte led i vodu iz slavine. Jedite isključivo u restoranima provjerene kvalitete i zaobilazite ulične štandove s hranom na kojima primijetite nisku razinu higijene. Svakako ne zaboravite spremiti u prtljagu i putnu ljekarnu koja će vam olakšati borbu s neugodnim simptomima trovanja hranom. Do tada – uživajte u zasluženom odmoru! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

trovanje-hranom-na-godinjem-odmoru-x2d-to-uiniti-ndash-jgl-obitelj