Treba li i zimi paziti na zaštitu od štetnih sunčevih zraka?

Kako se zrak polako hladi i naša hemisfera ulazi u zimu, tako polako zaboravljamo ljetne užitke i pripremamo se za zimske radosti. No, smijemo li zaista zaboraviti i na opasnosti od sunca u hladnijim mjesecima?

Sunce nam je dalje nego ljeti, ali premda do nas dolazi manje topline, UV zrake i dalje nalaze put do našega lica i ruku. Zato je preporučljivo paziti na kožu uvažavajući osobite izazove koje donosi hladnije vrijeme, poput suhoće i hladnoće, a da pri tome ne smetnemo s uma niti UV zaštitu koja odgovara našemu tipu kože.

Kad padne snijeg, obratite osobitu pozornost na njegu kože jer snježni pokrivač odbljeskava čak i do 85 % sunčevih zraka umnažajući UV zrake koje dolaze do naše kože.

Problem sa zimskim suncem najveći je kad je najhladnije. Kad padne snijeg, obratite osobitu pozornost na njegu kože jer snježni pokrivač odbljeskava čak i do 85 % sunčevih zraka, umnažajući tako UV zrake koje dolaze do naše kože. Jedna podulja šetnja jednaka je danu provedenome na jahti, usred pučine.

Ljeti je opasnost tim veća što je čovjek okružen s više mora, a zimi problem postaje još izraženiji što je nadmorska visina veća. A svi znamo da je snijeg na planinama neusporedivo ljepši nego u gradu. No, sa svakih 300 metara nadmorske visine UV indeks se povećava za 4 %. Zato nikako ne valja zaboraviti odgovarajući faktor za zaštitu od sunca te šalove, kape, rukavice i naočale kad počnu snježne radosti.

Osobitu pozornost treba obratiti na najizloženije dijelove kože, poput nosa i usana koji nemaju prirodnu zaštitu melanina. Za muškarce i žene koji imaju kratku kosu, i uši i vrat su kritične zone jer su izloženiji suncu tijekom zimskih aktivnosti, a time i većoj opasnosti od UV zraka.

Opasnosti od sunca ne kriju se samo u razvijanju opasnih bolesti kože, nego i u svakodnevnim brigama, poput preranoga starenja kože i promjena u pigmentaciji. Izazovi zagrijanih prostora koži pak donose suhoću, dok zbog hladnoće rado puca. Zato su, osim samoga nanošenja kreme na kožu, preporučljive i dodatne mjere prevencije.

Kožu se hrani iznutra: zato zimi valja jesti hranu s dovoljno antioksidanata i piti dovoljno tekućine. I vježbati – jer novija istraživanja sugeriraju da postoji povezanost između zdravlja kože i tjelovježbe. Izvana kožu svaki dan tretirajte bogatom kremom ili uljem koji će spriječiti hladnoću da je „ugriza“. Zatim se dobro odjenite, oboružajte svoju kožu kvalitetnom UV zaštitom i hrabro se otisnite u zimske aktivnosti poput klizanja, skijanja, snowboardanja i šetnje planinama. Neka vas ljeto dočeka čile i zdrave kože za nove ljetne izazove.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Trudnoća u zrelijoj dobi
Sljedeći članak
Čizma glavu čuva