Torta s narančama i konjakom
Sastojci za prvo tijesto:
- 50 g oštrog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 40 g šećera
- 1 jaje
- 50 g mekanog maslaca ili margarina
- 25 g naribane tamne čokolade
Sastojci za drugo tijesto:
- 125 g oštrog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 50 g mekanog maslaca ili margarina
- 150 g pekmeza od gorkih naranči (za premaz)
Sastojci za nadjev:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 6 listića želatine
- 100 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 3 žumanjka
- 500 g vrhnja za šlag
- 3-4 žlice konjaka
Sastojci za ukrašavanje:
- ušećerena korica naranče i šlag
Receptura:
Za prvo tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer, jaje i maslac i izradite glatko tijesto miješajući dvije minute mikserom na najvećoj brzini. Tijesto ulijte u kalup za torte, poravnajte i pospite ribanom čokoladom. Pecite cca 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Pečeno tijesto odvojite od kalupa i pustite da se ohladi.
Za drugo tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte ostale sastojke i izradite mikserom. Pecite pri istoj temperaturi kao prvo tijesto 12-15 minuta. Pečeno tijesto odvojite od kalupa, još toplog ga premažite pekmezom i ostavite da se ohladi.
Za nadjev izlomite čokoladu na komade, miješajući u malom loncu otopite je na pari na slaboj vatri i ostavite da se malo ohladi. Želatinu otopite prema uputi na omotu.
Mlijeko zajedno sa šećerom i žumanjcima ulijte u posudu te miješajte na pari mikserom s metlicama dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 5 minuta). Želatinu malo iscijedite i uz stalno miješanje otopite u smjesi. Skinite kremu od žumanjaka s pare. Tekuću čokoladu umiješajte u dva navrata u smjesu od jaja. Smjesu povremeno promiješajte i ostavite da se ohladi. Istucite čvrsti šlag i polako umiješajte u kremu od čokolade. Par žlica šlaga ostavite za ukrašavanje. Potom umiješajte konjak.
U obruč kalupa za torte stavite tijesto koje ste premazali pekmezom, prelijte polovicu kreme i poravnajte. Potom na to položite prvo tijesto, premažite preostalom čokoladnom kremom i poravnajte. Tortu čuvajte otprilike 2 sata na hladnom.
Za ukrašavanje pospite tortu ušećerenim koricama od naranče i ukrasite šlagom.
Autorica:
Zrinka Hauser
Fotografija je ilustrativna.
Komentiranje je zaključano.