Božićna aromaterapija cimetom

Blagdanska atmosfera polako uzima maha pa će nas uskoro mamiti i prve mirisne note svježe pečenih kolača iz pećnice. Cimet je jedan od začina koji se u ovo božićno vrijeme već tradicionalno koristi za pripremu kolača, no on skriva i brojne druge blagodati koje se povezuju s aromaterapijom.

Aromaterapija je grana alternativne medicine koja primjenjuje eterična ulja i biljne ekstrakte inhalacijom, mazanjem na kožu ili oralnom primjenom. Ulje od cimeta možda je mnogima nepoznato, no znanstvenici su otkrili da može pomoći umiriti živce i opustiti mišiće, upravo ono što je svima potrebno u stresno blagdansko razdoblje.

Osim toga, cimet izvrsno djeluje kod bolesti srca, krvnih žila, pluća, kože i crijeva te može znatno pomoći kod dijabetesa tipa 2 jer regulira i uravnotežuje razinu šećera u krvi. Koristi se i kao kućni lijek za zubobolju, a zbog svojih dezinficirajućih svojstava koristan je i u njezi zubi i desni.

Cimet je savršena kombinacija ukusnog začina i prirodnog lijeka.

Iako upotreba ulja od cimeta nije toliko raširena u našim krajevima, ono ima brojne pozitivne učinke na ukupno zdravlje i ljepotu kože. Ulje od cimeta u aromaterapiji se najčešće kombinira s drugim eteričnim uljima, kao što su ulje lavande, timijana, đumbira, ružmarina i slično.

Poznato je da poslijeblagdansko razdoblje može uzrokovati i određeni oblik depresije, a nju se može suzbiti upravo upotrebom ulja od cimeta. Dovoljno je nekoliko kapi protrljati po vršcima prstiju i nježno umasirati na područje lica i glave.

Kako hladno vrijeme dodatno isušuje kožu i zimi smo skloniji prehladama, cimetovo ulje može se koristiti i u ovlaživačima prostora i mirisnim uljanicama kako bi olakšalo tegobe začepljenog nosa. Ako nemate zdravstvenih problema, kuća će svejedno lijepo mirisati i buditi u vama blagdansko raspoloženje.

 

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Podmorski vulkani
Sljedeći članak
Torta s narančama i konjakom