Uloga magnezija kod sportaša i rekreativaca

Magnezij se često naziva mineralom mladosti, a od velike je važnosti u prehrani sportaša i rekreativaca. Otkrijete zašto redovito i pravilno uzimanje magnezija može poboljšati vaše fizičko i psihičko stanje te vam omogućiti da se osjećate bolje dok se bavite svojom omiljenom sportskom aktivnošću.

Magnezij  je jedan od najvažnijih minerala koji sudjeluje u čak više od 350 procesa koji su bitni za pravilno funkcioniranje organizma. Jedan je od najzastupljenijih minerala u ljudskome tijelu, prijeko potreban za pravilan rad mišića i živčanog sustava te tako i u stvaranju energije važne za sve sportaše.

Sudjeluje i u sintezi bjelančevina koje omogućuju prirodan rast i razvoj tijela, kao i u obnovi tjelesnih stanica. Ako ste pomislili da je to sve, njegov dodatni bonus – koji ćete zasigurno cijeniti – je činjenica da istodobno omogućuje bolji san i pomaže održati dobru koncentraciju.

Istraživanje je pokazalo da je nedostatak magnezija često prisutan kod osoba koje se bave sportovima izdržljivosti, kao što su maratonci, biciklisti i triatlonci.

Nedostatak tog ključnog minerala može uzrokovati mnoge tegobe koje će nam svakako otežati svakodnevicu, poput napetosti i grčeva u mišićima, nepravilnog rada srca, umora i iscrpljenosti, glavobolje, problema sa spavanjem i pamćenjem, anksioznosti, vrtoglavice, gubitka pamćenja, loše koncentracije…

S obzirom na to da naše tijelo samostalno ne proizvodi magnezij, već ga u potpunosti moramo unositi u organizam, važno je znati kako ga unositi putem hrane i dodataka prehrani. Odrasla osoba trebala bi unositi minimalno 375 mg magnezija dnevno, dok je za aktivne sportaše preporučljivo uzimati od 500 do 800 mg na dan.

Uz namirnice kao što su integralni kruh i integralna riža koja sadrži pet puta više magnezija od bijele, poželjno je jesti zeleno povrće, i to brokulu, špinat i grah. Osim namirnica bogatih magnezijem, svoju preporučenu dozu magnezija možete dobiti i konzumacijom dodatka prehrani Magnesium Top Direkt. Proizvod sadrži granule koje se primjenjuje direktno u usta i ne treba ih otapati u vodi, što je idealno za sportaše.

Komentiranje je zaključano.