Top pet zanimljivosti o morskim hobotnicama

Premda spadaju među najpoznatije stanovnike morskoga dna, hobotnice često djeluju poput bića s drugog svijeta pa stoga ne čudi da su čest predmet fascinacije znanstvenika i istraživača. Upoznajmo ih izbliza kroz nekoliko zanimljivih činjenica!

Hobotnice su drevna vrsta

Ove životinje već iznimno dugo obitavaju u morima našega planeta. Pronađeni su njihovi fosili stari oko 300 milijuna godina, što znači da su se pojavile prije dinosaura!

Imaju tri srca i plavu krv

Dva manja srca usmjeravaju im krv kroz škrge, dok jedno veće održava cirkulaciju u ostalim organima. Krv hobotnice plave je boje jer je obogaćena bakrom, a ne željezom, odnosno sadrži tvar hemocijanin umjesto hemoglobina. Hemocijanin je učinkovitiji u prijenosu kisika kroz organizam u uvjetima niske temperature i male količine kisika.

Krakovi su im “pametni”

Hobotnica je na glasu kao iznimno inteligentna životinja, a zanimljivo kako se oko dvije trećine njezinih neurona ne nalazi u samome mozgu, već su raspoređeni u osam krakova. Zbog toga je veoma učinkovita u obavljanju više radnji odjednom.

Pravi su majstori od zanata

Hobotnice znaju, među ostalim, napraviti skrovište od kamenja, školjaka ili kokosovih ljuski, a mogu i složiti kamenčiće u formaciju. Među rijetkim su životinjama koje imaju sposobnost korištenja oruđa, a zabilježeni su i slučajevi da su uspjele rastaviti ljudske predmete.

Imaju sposobnost mimikrije

Hobotnice imaju razvijenu sposobnost mijenjanja boje i teksture svoga tijela kako bi se stopile s okolišem i sakrile od grabežljivaca. Drugim riječima, pravi su kameleoni morskog svijeta. U opasnim situacijama hobotnica može ispustiti iz tijela i mlaz crnila, što je još jedan od načina na koji se skriva od očiju predatora.

2 komentara

  • Vesna Šćepanović says:

    Nisam to znala ! Super je ! Volim hobotnicu na salatu a voljela bih ju probati i ispod peke !

  • Goran says:

    Ja sam ih lovio kao dete na Korculi posle 8 pm. Naime na kanap se zaveze poveci rak , baci se do nekih 20 metara kao mamac. Polako se izvlaci negde u putu se hobitnica obavije oko raka kao plena. Nakon vadjenja mestani su je znali udariti o kamen , nakon toga se nosi kuci domacici u kuhinju. Ako bi se ostavila u svesnom stanju za delic sekunde se obavije ribaru oko ruke sa svim pipcima. Uvek postoji opasnost od ujeda trozuba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

top-pet-zanimljivosti-o-morskim-hobotnicama-ndash-jgl-obitelj