Top 5 proljetnih namirnica koje jačaju prirodni imunitet

Proljeće je vrijeme buđenja, budi se priroda i sve oko nas pa je ovo pravo vrijeme da i vi probudite svoj organizam! Provjerite koje bi se namirnice u proljeće trebale naći na vašemu tanjuru.

Osim uz tjelovježbu, dovoljan unos tekućine i dovoljno sati sna, to možete učiniti i uvrštavanjem raznolikih sezonskih namirnica u svoju prehranu. Tijelo će vam na tome itekako biti zahvalno jer ćete ojačati imunitet organizma i izbjeći mogućnost oboljenja. Saznajte koje bi se šarolike namirnice u proljeće svakako trebale naći na vašemu tanjuru.

Špinat – ovo lisnato povrće zauzelo je prvo mjesto na našoj listi poželjnih proljetnih namirnica zato što obiluje vitaminima i mineralima, a upravo se stoga i naziva kraljem povrća. Brojna istraživanja pokazuju kako špinat umanjuje rizik od raka, a zbog velike količine magnezija ujednočuva i zdravlje srca. Kako bi se sačuvali svi njegovi vrijedni sastojci, najbolje je kuhati ga na pari, a stručnjaci napominju kako je samo jedna šalica kuhanoga špinata dovoljna da zadovoljite sve dnevne potrebe organizma za vitaminima. Špinat je jednako ukusan i u obliku kašastoga soka, a možete ga kombinirati i s drugim lisnatim povrćem i voćem.

Šarolike namirnice u proljeće svakako trebale naći na vašemu tanjuru, tijelo će vam na tome itekako biti zahvalno jer ćete ojačati imunitet organizma i izbjeći mogućnost oboljenja.

Marelice – iako su najsočnije ljeti, oni koji ne mogu dočekati sezonu marelica mogu uživati u sortama koje sazrijevaju u svibnju. Zbog svojega sastava idealna je namirnica u borbi protiv proljetnoga umora, a istraživanja su pokazala da poboljšava i koncentraciju. Njihova narančasta boja upućuje na to da su bogate karotenoidima, posebice beta-karotenom, pigmentom koji priprema kožu za ljeto i štiti od opasnoga UV zračenja. Još jedna činjenica koja će oduševiti sve koji uživaju u ovome voću je da marelice sadrže mali broj kalorija te su stoga idealna dijetalna namirnica.

Šparoge – zelene šparoge jedna su od omiljenih delicija zbog kojih jedva dočekamo proljeće. Najčešće se beru između ožujka i lipnja, a kako se ubrajaju među nutritivno najuravnoteženiju vrstu povrća, ne čudi što je i njihova cijena na našemu tržištu visoka. Bogate su mineralima, vitaminima B skupine te vlaknima koja potiču rad probavnoga sustava pa su ujedno poznate i kao snažan diuretik. Također su izvrstan izvor folne kiseline pa se stoga nerijetko preporučuju ženama koje razmišljaju o trudnoći ili su u početnome stadiju trudnoće.

Jagode – moramo ih istaknuti kao jednu od najukusnijih a najmanje kaloričnih vrsta voća koje sazrijeva u proljeće. Sastoje se od čak 90 posto vode i malo šećera, ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit pa ih je svakako poželjno uvrstiti u dijetalnu prehranu. Bogate su C vitaminom i kalijem koji također čuvaju naš imunitet te željezom koje daje energiju mišićima.

Rotkvice – ubrajaju se u još jednu niskokaloričnu proljetnu namirnicu koja zbog svojega sastava koji obiluje vitaminom C i željezom pomaže kod proljetnoga umora. U narodnoj medicini rotkvice su poznate po tome što brane organizam od toksina, a veoma se često spominje da prehrana koja sadrži rotkvice ima pozitivan učinak na zaštitu od bolesti srca te poboljšava pamćenje.

Komentiranje je zaključano.

top-5-proljetnih-namirnica-koje-jaaju-prirodni-imunitet-ndash-jgl-obitelj