Termin poroda u doba koronavirusa

Porod je jedan od najstresnijih događaja u životu svake žene za koji nikad ne možete biti dovoljno pripremljeni, pogotovo u doba pandemije. Količina vijesti kojoj smo svakodnevno izloženi zbog širenja zaraze koronavirusom u svim dijelovima svijeta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, no ne treba paničariti. Znanstvenici smatraju da trudnice nisu podložnije zarazi koronavirusom nego ostatak populacije, no trebaju se pridržavati propisanih mjera o izbjegavanju izlazaka i socijalnih kontakata.

Tjedne prije poroda preporučljivo je iskoristiti za pripremu plana poroda i babinja, u čemu vam mogu pomoći stručne osobe, ali i brojne knjige i specijalizirani trudnički portali. Kad osjetite umor, zabavite se stvarima koje vas vesele, poput gledanja omiljene serije, kuhanja ili razgovora s prijateljima. 

Zbog novonastale epidemije koronavirusom liječnici preporučuju da se prva faza poroda odradi u vlastitom domu!

U posljednjim tjednima trudnoće potrebno je češće odlaziti na preglede u rodilište što može biti posebno stresno za buduće majke. Medicinsko osoblje provodi dodatne mjere zaštite od zaraze, no opreza nikad dosta. Prije dolaska na pregled provjerite telefonski točno vrijeme kako biste skratili nepotrebno čekanje u pretrpanim bolničkim hodnicima. Nemojte se rukovati, niti grliti druge osobe, a nakon pregleda temeljito operite ruke ili ih dezinficirajte alkoholnim sredstvom.

Kako vam se termin poroda bude približavao pripremite torbu za rodilište s nužnim stvarima za sebe i bebu da vas trudovi ne bi zatekli u nezgodnom trenutku. Zbog novonastale epidemije koronavirusom liječnici preporučuju da se prva faza poroda odradi u vlastitom domu, a u rodilište se uputite kad trudovi postanu redoviti. Većina rodilišta u Hrvatskoj zabranila je pratnju u rađaonici i posjete nakon poroda pa se pripremite da ćete u tim važnim trenucima biti same. 

Nakon poroda odmah započnite s dojenjem kako bi vaše dijete dobilo dovoljnu količinu hranjivih tvari i na prirodan način se zaštitilo od virusa. Za vrijeme boravka u rodilištu pokušajte dogovoriti s osobljem da ne budete smješteni u sobi koja je pretrpana pacijentima. Zatražite dvokrevetnu sobu koja omogućuje privatnost i dovoljan razmak između rodilja. Boravak u bolnici povećava mogućnost zaraze pa bi se nakon poroda trebali konzultirati s liječnikom da vas otpuste nakon dva ili tri dana. Ovisno o vrsti poroda, bilo da se radi o vaginalnom porodu ili carskom rezu, u ovim trenucima boravak u vlastitom doma ubrzat će vaš oporavak i sačuvati vas od neželjenih zdravstvenih komplikacija. Nakon povratka kući pokušajte izbjeći proslave ili obiteljska okupljanja dok se širenje zaraze ne zaustavi. 

Porod i početak roditeljstva izazovan je u bilo kojem trenutku, a posebice kad se nalazite u izolaciji i odvojeni ste od bliskih osoba. Nastojte se što manje izlagati stresu, čuvajte svoje fizičko i mentalno zdravlje te uživajte u prvim danim s bebom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

termin-poroda-u-doba-koronavirusa-ndash-jgl-obitelj