Sve zamke izleta za vikend s dvogodišnjakom

Kada u životu novopečenih roditelja prođe ta duga i teška prva godina, slijedi ono što svi zovu “terrible twos”, tj. druga godina koja služi tome da se ne opuštate previše, ali i da uživate u svemu novome što vaše dijete nauči. Izlet za vikend s dvogodišnjakom zvuči kao nešto ne toliko komplicirano, ali čak i kada sve lijepo isplanirate poštujući djetetov raspored spavanja i hranjenja, postoje te neke sitne zamke kojima se niste nadali.

Poremećen raspored

Zlatno pravilo uživanja u izletu za vikend je “poštuj djetetov raspored”, što znači da, ako idete u hotel, morate znati da je check-in najčešće oko 13 -14 sati. Dakle, upravo onda kada mališani najčešće spavaju, pa je dobro da budete pametni (a ne kao ja) i put isplanirate tako da dijete ili spava tijekom vožnje ili spava čim stignete u hotel. Ipak, pripazite, ako je vaš dvogodišnjak navikao spavati prije tog vremena, može biti premoren te od spavanja ništa. 

Švedski stol nam nije dovoljan

Zamislite taj scenarij, cijeli vikend ne morate kuhati niti se brinuti o hrani jer – što je bolje od hotelskog buffeta!? Međutim, nemojte se previše opuštati. S obzirom na to da naš sin obožava jesti, mislili smo da će taj dio biti lagan. Pogrešno smo mislili. Pored tolikog izbora, njemu nije ništa odgovaralo, ili smo morali donijeti pet različitih jela samo da bi on nešto prihvatio. Ako smo se u tom trenutku suočavali i s poremećenim ritmom spavanja, onda je situacija postala još gora jer na scenu stupaju i tantrumi. Zato smo stvar riješili onom malom spravicom koju nijedan odgajatelj ne odobrava – crtićima na mobitelu. Znamo, krivi smo, ali smo barem bili siti. 

Šetnja i razgledavanje

Zamišljali ste to ovako: vaša obitelj šeće prekrasnim krajolicima, svi se smiju, lišće romantično pada po vama… Možda, ali u reklami. Dvogodišnjak će uvijek biti umoran ako ga ne vozite u nečemu, a ako ga vozite, htjet će hodati pa onda morate gurati i tegliti prazna kolica/bicikl/romobil. Ako ste u tom periodu počeli s navikavanjem na tutu, to tek zahtijeva poseban raspored da se slučajno ne nađete usred neke znamenitosti, a on baš ne voli piškiti vani, niti imate WC u blizini.

To su samo neke od stvari koje možda niste nikada planirali niti ćete ih sve moći predvidjeti, ali je važno pripremiti se na aktivan i izazovan izlet s našima najmlađima, kojima energije nikada ne manjka. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *