Kako djetetu olakšati prilagodbu u vrtiću?

Jaslice i vrtić velik su korak u životu djeteta, ali i roditelja. Da bi prilagodba prošla što lakše, na ideju svakodnevnog razdvajanja i odlaska u vrtić moraju se naviknuti i roditelji i dijete. Evo sedam koraka kako to učiniti s ljubavlju i strpljenjem.

Počnite ranije

Povedite dijete na upis u vrtić. Nemojte mu odmah početi pričati o tome kako ćete ga tamo po cijeli dan ostavljati, to neće pomoći ni njemu ni vama. 

Dopustite djetetu da kratko istraži prostor i igračke, da iskuša te male stolce samo za djecu. Prošećite s njim svako toliko do vrtića, pokažite mu djecu kako se igraju i dopustite mu da se poigra tamo. Ako mu ama baš sve nije sasvim novo, lakše će se prilagoditi. 

Pazite što pričate

Pričajte o vrtiću veselim, a ne zabrinutim glasom. Nemojte pred djetetom pričati o svojim strahovima i strepnjama vezano uz vrtić, prilagodbu i odvajanje. Dijete osjeća vaše strahove! 

Posvetite mu se te prve dane 

Uzmite godišnji i provedite prva dva dana u odgojnoj skupini zajedno s djetetom. Ako ostanete dok se mrvicu ne privikne na nove osobe i novi prostor, djetetu će biti lakše. 

Nemojte bježati kad dijete uđe u vrtić ili samo nestajati dok mu je pozornost skrenuta. Uvijek dijete pozdravite i kažite mu da ga volite, ali budite kratki. Dugi rastanci djetetu znače da ste neodlučni u odluci da ga ostavite u vrtiću. 

Obvezno mu recite kada ćete doći po njega te uvijek, ama baš uvijek, održite svoju riječ. U redu je ponekad reći da ne znate kad ćete stići radije nego da ne održite riječ.

Držite ritam

Pobrinite se da se držite reda u svom svakodnevnom rasporedu s djetetom – kad jedete, kad se igrate, kad se ide spavati. Sve što je trajno, ponavlja se i ne donosi iznenađenja umirit će dijete, a to je osobito važno tijekom prilagodbe.

Pričajte o vrtiću veselim, a ne zabrinutim glasom.

Pomozite odgojiteljicama

Ako odgojiteljicama kažete na koje ime ili nadimak se dijete najradije odaziva, pomoći ćete im da brže uspostave odnos s njim. Budite iskreni i recite im sve što vaše dijete voli, mrzi, stalno traži i stalno čini, koje igre, pjesme i rime voli. Što više odgojiteljicama pokažete o posebnostima svoga djeteta, to će mu ugodnije biti u vrtiću. 

Pomozite sebi

Pokažite djetetu da ga volite, ali mu to i recite. Svaki dan, i to ne samo kad ga ostavljate u vrtiću. A kad to činite, budite mirni i veseli jer dijete „čita“ vaše raspoloženje. 

Ako se vi bojite i nemirni ste, ništa od nabrojanih koraka neće vam pomoći. Osoblje je stručno, dijete vam je dobro i bit će sve u redu. I vi to morate vjerovati, da bi dijete vjerovalo. Priznajte da je i vama teško i dopustite i sebi vrijeme za prilagodbu. Ako je moguće, roditelji mogu u prvim tjednima odvoditi dijete naizmjence, pogotovo ako odlazak u vrtić teže pada jednome od njih. 

Naučite sve o uobičajenom tijeku prilagodbe na jaslice i vrtić. Ako problemi traju dulje od tri, četiri tjedna, nemojte se sramiti tražiti pomoć stručne službe vrtića, osobito ako dijete odbija jesti ili spavati, ili ste primijetili bitne promjene u njegovu ponašanju koje vas zabrinjavaju.

Bez šala!

Prilagodba ne ide uvijek glatko, a odrasli si nerijetko pomažu humorom. Djeca takav humor ne razumiju – oni sve što vam izađe iz usta shvaćaju doslovno. Imajte to na umu i ne omalovažavajte teškoće na koje dijete nailazi. Ne rugajte mu se, nego mu pružite podršku i nakon vrtića posvetite svoje slobodno vrijeme, igrajte se i idite zajedno u šetnju jer kretanje pomaže kod stresa. Razgovarajte o drugoj djeci, vrtiću, o tome što je dobro, što mu se ne sviđa, što je drukčije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *