Sve o upali grla

Gotovo svi znamo koliko je iritantna grlobolja, pogotovo kada ju slijede prehlada ili gripa. U ovo zimsko vrijeme, upravo su to bolesti zbog kojih se najčešće odlazi liječniku ili ljekarniku. Ipak, dio odgovornosti je i u vašim rukama: saznajte više o upali grla te kako možete pomoći sebi i bližnjima.

Skupina najčešćih zimskih tegoba koje nazivamo grloboljom možemo podijeliti na upalu ždrijela ili faringtis, upalu grkljana i glasnica ili laringitis ili upalu krajnika ili tonzilis. Simptomi upale grla se razlikuju i variraju od boli u grlu, suhog grla, otežanog govora i gutanja, otečenih žlijezda na vratu, do natečenih i crvenih krajnika. Postoje i sporedni simptomi upale grla poput hunjavice, kašlja, groznice i mučnine.

Bolesti koje rezultiraju grloboljom uzrokovane su bakterijama ili virusima. Virusni uzroci grlobolje su prehlada ili gripa, dok je najčešći bakterijski uzročnik streptokok. Grlobolje uzrokovane virusima možemo liječiti sami i nisu potrebni antibiotici, štoviše, njihovo uzimanje dovodi do negativnih posljedica po zdravlje vaginalne i crijevne mikroflore. S druge strane, bakterijske upale grla zahtijevaju liječničku pozornost i terapiju antibioticima.

Simptomi upale grla se razlikuju i variraju

Kako bi se kvalitetnije liječili, najvažnije je prepoznati razliku virusne i streptokokne upale grla. Kod virusnih uglavnom izostaju simptomi poput kihanja, kašljanja, curenja i začepljenosti nosa ili glavobolje. Dakle, što imate izraženije simptome prehlade ili gripe, manje su šanse da imate streptokoknu, bakterijsku upalu. Bakterijske upale, s druge strane, nastaju vrlo naglo, za razliku od virusnih, a uključuju i povišenu tjelesnu temperaturu preko 38°C i otečene limfne čvorove. Ostali najčešći simptomi bakterijske streptokokne upale grla su povećani i upaljeni krajnici, crveno ždrijelo i otežano gutanje. Infekcija streptokoknim bakterijama najčešće nestaju u periodu od sedam dana, a ako se osoba ne liječi na vrijeme, ostaje zarazna duži period. Ove respiratorne infekcije se prenose kapljično, putem zraka, stoga je važno izbjegavati dodir sa zaraženim osobama te češće prati ruke. Naime, uzročnici bolesti u naš organizam ulaze preko sluznice nosa, usta i očiju. Svima su nam poznate obiteljske zaraze, kada se cijela obitelj lančano zarazi preko jednog člana i tako pod dekicama provede svoje slobodne blagdane.

No, ništa još nije izgubljeno – kako pomoći sebi i bližnjima? Za početak, nikada ne uzimajte antibiotike na svoju ruku, antibiotici nisu čarobni, snažni lijekovi za sve. Antibiotici ne djeluju na viruse, njih može pobijediti samo naše tijelo. Dobar stari savjet je ujedno jedan od najboljih: mirovati i piti puno tekućine. Ako ste jedan od onih koji stalno trče negdje i misle: „Ma, proći će kroz dan-dva“, zauzdajte se. Istina, proći će kroz koji dan, ali samo ako „stanete na loptu“. Pomognite si tabletama protiv boli ili visoke temperature, dakako prema uputama. Topli čaj, biljni pripravci i vitamin C nisu zaštita, ali pomažu. Tu su još i med, propolis, limun i razni pripravci u obliku pastila. Vrlo koristan tradicionalni lijek protiv grlobolje je grgljanje i ispiranje grla čajem od kadulje. Ako je zrak u prostorijama u kojima boravite suh, možete ga vlažiti, to će pomoći.

Imunološkom sustavu godi odmor, zdrava prehrana, izbjegavanje stresa i redovita tjelovježba, bez obzira na tjelesne uvjete. Liječniku se obratite na vrijeme, bez odgađanja, kako se infekcija ne bi razbuktala. I naravno, obratite pažnju na higijenu, posebno ruku, to je najbolja prevencija.

Komentiranje je zaključano.