Suhi kašalj i kako ga ublažiti

Suhi kašalj obično je tek posljedica neke druge neliječene bolesti ili najava nadolazećeg zdravstvenog problema. Premda zapravo predstavlja obrambeni mehanizam našeg organizma koji pomaže da se naši dišni putevi očiste od stranih tijela, nekada je previše iritantan da bismo ga mogli ignorirati. U tekstu koji slijedi pročitajte kako ga ublažiti.

Ovakav tip kašlja naziva se suhim zato što se prilikom kašljanja ne izlučuje sekret koji se obično pretjerano nakuplja u dišnim kanalima kod različitih bolesti dišnog sustava, a koji karakterizira takozvani produktivni kašalj. Suhi kašalj najčešće se pojavljuje kao posljedica neadekvatnog liječenja gripe, bronhitisa, upale pluća ili hripavca, dok se kronični suhi kašalj najčešće javlja kod osoba sklonih različitim alergijama i astmatičara te strastvenih pušača. Ponekad uzrok takvog kašlja može biti i suhi zrak u zatvorenim prostorijama, stoga nije čudno da se javlja upravo zimi uslijed pojačanog grijanja.

Ako imate problema s ovakvom vrstom kašlja, s obzirom na moguće razloge njegova nastanka, pokušajte si ponajprije pomoći eliminacijom uzroka koji dovode do njegove pojave. Ako baš morate duže vrijeme boraviti u zatvorenom grijanom prostoru, nastojite ga redovito provjetravati te osigurati da na radijatoru stoji posuda sa svježom vodom koja će svojim polaganim isparavanjem osigurati veću vlažnost zraka u prostoriji. U slučaju da je uzrok vašeg kašlja strastveno pušenje, pokušajte barem neko vrijeme smanjiti broj popušenih cigareta, dok se astmatičari i alergičari trebaju pridržavati naputaka svog liječnika te redovito uzimati farmakološke preparate s pomoću kojih se bore s astmom i alergijama. No ako ste prije pojave kašlja imali gripu ili neku težu upalu dišnih puteva, moguće je da je kašalj znak da bolest još niste u potpunosti izliječili. U tom slučaju svakako trebate na vrijeme obavijestiti svog liječnika koji će vam preporučiti pripravke od različitih biljaka kao što su trputac, eukaliptus i islandski lišaj. To su biljke koje su od davnina poznate po svom blagotvornom djelovanju na dišne puteve. No kašalj možete pokušati sanirati i na još prirodniji način.

Suhi kašalj najčešće se pojavljuje kao posljedica neadekvatnog liječenja gripe, bronhitisa, upale pluća ili hripavca, dok se kronični suhi kašalj najčešće javlja kod osoba sklonih različitim alergijama i astmatičara te strastvenih pušača.

Blagodati meda prepoznate su u brojnim slučajevima, a pokazalo se da pomaže i pri napadajima suhog kašlja. On djeluje tako da uništava bakterije te ima antioksidativna svojstva. Djeluje na grlo tako što ublažava njegovu nadraženost uzrokovanu kašljem, a slatkoća u medu izaziva pojačanu proizvodnju sline, što također umanjuje napetost suhog kašlja. Grlu nadraženom kašljem može se pomoći i ispiranjem slanom vodom, koja svojim djelovanjem ublažava oticanje grla.

Osim ispiranja, u suzbijanju suhog kašlja može pomoći i parenje grla, odnosno inhalacija. Ulje čajevca ili eukaliptusa uz pomoć tople vode pomoći će u saniranju tegoba izazvanih suhim kašljem. A osim ovih veoma mirisnih biljaka, manje je poznato da je dobar saveznik u borbi protiv suhog kašlja i crni papar, čije korištenje nikako nije rezervirano isključivo u kulinarske svrhe: ako ga mljevenog pomiješate s medom, dobit ćete kvalitetan prirodni sirup protiv suhog kašlja.

Komentiranje je zaključano.