Što obavezno trebate ponijeti na planinarenje

Premda su, kad spomenete ljeto, prva asocijacija more, plaža, sunce i brčkanje u osvježavajućim valovima, ljeto je lijepo i u planinama. Onima koji ne podnose najbolje velike vrućine, nekoliko stupnjeva manje na većim visinama godit će više nego boravak na toplome morskom pijesku. Ako ste jedan od tih, evo što morate ponijeti u planine.

Odlazak u planine podrazumijeva da ste nabavili dobre gojzerice ili barem planinarske tenisice za hodanje. Specijalna, prozračna odjeća od materijala koji ne upijaju znoj te se brzo suše također je dobrodošla. Mali ruksak od čvrstog materijala s potencijalnom zaštitom od kiše također je dobar ulog za svakoga tko u planine misli odlaziti češće od jednom godišnje.

Kapa za zaštitu od sunca i krema za sunčanje svakako se trebaju naći u tom malom ruksaku jer, premda će možda na planini zbog visinske razlike i biti nekoliko stupnjeva niža temperatura, sunce će i tamo biti jako pa se potrebno pravodobno zaštititi. Dovoljno tekućine i kalorična, proteinska hrana poput energetskih pločica i orašastih plodova također se trebaju naći u planinarskom ruksaku.

Svaki pravi planinar zna da je potrebno ponijeti i zaštitna sredstva protiva krpelja i komaraca, kao i malu priručnu prvu pomoć sa zavojima, flasterima, analgeticima, škaricama i sličnim potrepštinama.

Svakako ponesite i barem jednu plastičnu vrećicu u koju ćete spremiti svoje otpatke, koje nikako nije poželjno ostavljati u prirodi. Osim što time nagrđujete i onečišćujete okoliš, divlje životinje tako privikavate na miris ljudi i ljudske hrane te pridonosite stvaranju njihovih neprirodnih navika, odnosno spuštanja u naseljena mjesta da bi kopale po smeću.

Svaki pravi planinar zna da je potrebno ponijeti i zaštitna sredstva protiva krpelja i komaraca, kao i malu priručnu prvu pomoć sa zavojima, flasterima, analgeticima, škaricama i sličnim potrepštinama.

Neka se u toj kutijici prve pomoći nađu i Hepan gel i Pantexol Repair krema. Oni će vas čuvati od slučajnih ogrebotina te vam biti od pomoći kada navečer u planinarskome domu skinete s umornih nogu teške planinarske cipele te poželite odmoriti svoja stopala za sljedeći dan. Možete ih nabaviti bez recepta u svakoj obližnjoj ljekarni, a vašoj će planinskoj avanturi pripomoći da protekne što ugodnije i bezbolnije.

Komentiranje je zaključano.