Kako spriječiti noćno mokrenje u krevet kod djece?

Problemi s noćnim mokrenjem nešto su o čemu se ne priča mnogo, iako je to poprilično uobičajen problem. Nekontrolirano mokrenje u djece starije od 5 ili 6 godina nešto je što iskusi više od 5 milijuna djece, a većina ih iz toga jednostavno izraste do dvanaeste godine. Međutim, kako preživjeti do tada?

Bez optuživanja!

Nekad davno liječnici su smatrali da djeca koja mokre u krevet to čine jer imaju neki psihički problem. Danas pak znamo da psihički problemi povezani s noćnim mokrenjem nastaju zbog nemogućnosti kontrole noćnog mokrenja koje se pojavljuje u 20 % populacije.

Roditelji se ljute, rođaci zezaju djecu, sve u nadi da će ih posramiti te tako natjerati da kontroliraju mokrenje. No, djeca će najprije osjećati sram, zatim ljutnju, a nakon toga se mogu i sasvim povući u sebe.

Budete li im spominjali koliko su drukčiji od drugih, manje će se družiti, biti nesretni, lošeg raspoloženja i odlučit će da ne žele, ne mogu ili ne smiju sudjelovati u uobičajenim aktivnostima. Budite strpljivi i nemojte se djetetu rugati niti ga optuživati.

Provjerite u čemu je problem

Posjetite pedijatra i utvrdite u čemu je problem. Možda vaše dijete ima upalu mjehura.
Ako se često budi tijekom noći i mokri u krevet više puta, možda tijelo proizvodi previše hormona koji reguliraju stvaranje urina, a luče se upravo noću.
Prije posjeta pedijatru, svakako sa svojom i partnerovom majkom provjerite jeste li vi ili partner imali sličan problem. Naime, mokrenje u krevet je nasljedno – ako su se s tim susretala oba roditelja, čak je 75 % šanse da će to činiti i njihovo dijete!

Uklonite sva pića osim vode prije spavanja

Moguće je da tijelo djeteta proizvodi više urina nego što mu mjehur ima kapaciteta, ali je jednako tako moguće i da ste mu navečer dali čaj koji je jak diuretik. Topli kakao prije spavanja možda podsjeća na baku, ali kakaovac sadrži kofein, a kofein je diuretik, kao i neki čajevi.

Stoga, zaboravite čajeve, kakao, čokoladno mlijeko, ali i sokove od agruma, sokove s umjetnim aromama i bojama te sokove bogate šećerom. Voda je najbolje piće prije spavanja!

Pripazite i na količinu i na vrijeme

Vodite 2-3 dana dnevnik pijenja i mokrenja: zabilježite vrstu i količinu tekućine, kada dijete pije i kada mokri. Ne zaboravite juhe i variva! Ti podaci omogućit će vam uvid u to koliko dijete pije te koliko i kada mokri.

Uvedite sustav nagrađivanja

Nakon posjeta liječniku, vođenja dnevnika i primjene terapije koju vam je savjetovao liječnik, uvedite sustav nagrađivanja. Naime, svaki put kad jutro dočeka suh krevet, vrijeme je za malu nagradu. Isto tako, nagrađivanje će pomoći da umorno dijete napravi dodatni napor da se prije spavanja pomokri iako mu se možda u tom trenutku silno ne mokri.

Komentiranje je zaključano.