Što je talasoterapija?

Talasoterapija je zajedničko ime za sve oblike terapije u kojima se koriste blagodati mora. Na sreću, imamo čisto more pa stoga Jadran ne bi trebao biti samo turistički potencijal već izvor zdravlja.

Osim što je Jadransko more jedno od najčišćih europskih mora, kontrola njegove čistoće je vrlo rigorozna. Voda u hrvatskom priobalju se provjerava svakih 15 dana i to na više od 900 kontrolnih točaka. Konačna ocjena kakvoće mora za razdoblje 2013. – 2016. pokazuje da je 96,75 posto mora na hrvatskoj obali izvrsne kakvoće.

Voda kojom se provodi talasoterapija zagrijava se na temperaturu između 35 i 37 stupnjeva Celzija.

Zašto je Jadransko more među najčišćima na svijetu?

O čistoći Jadrana govore podaci kako je vodama u Sredozemnom moru potrebno čak od 70 do 100 godina za izmjenu dok se naše vode u Jadranu izmjene za samo od 5 do 10 godina. Također, salinitet Jadrana je viši od svjetskoga prosjeka i iznosi 38‰. Znanstveni izvori su potvrdili da Jadransko more sadrži više od 80 esencijalnih minerala i drugih elemenata bitnih za zdravlje čovjeka. Obiluje mineralnim solima, algama i planktonima, a UN ga je proglasio ekosustavom posebne pažnje. Njegova terapijska svojstva mogu se koristiti na nekoliko načina.

Kako se morska voda koristi u liječenju?

Voda kojom se provodi talasoterapija zagrijava se na temperaturu između 35 i 37 stupnjeva Celzija. Pod tretmane talasoterapije spadaju inhalacije morskim zrakom, vruće kupke s morskom vodom, hidromasaže morskom vodom, oblozi i kupke s algama i umatanje u morske trave. Morsko blato sadrži prirodnu mješavinu gline i minerala pa se također koristi u svrhu terapije.

Morska voda pomaže: ublažiti dišne bolesti, kod artritisa i reume, brzom oporavku nakon bolesti, smanjiti celulit, smanjiti napetost i stres, kod hormonalnih poremećaja, tonizirati kožu i uljepšati ten.

Oblog s algama smanjuje celulit i strije

Topli oblog s algama odličan je za njegu kože. Njime se uklanjaju mrtve stanice, toksini i mrlje na koži. Isto tako se unaprjeđuje krvotok i smanjuju celulit te strije. Oblog s kombinacijom blata i algi sadrži velike količine minerala, a olakšava reumatizam i osteoartritis te poboljšava krvotok. Hidromasaža morskom vodom opušta mišiće i pospješuje krvotok. Može se provoditi u posebnoj kadi ili u bazenu, a mlazovi se usmjeravaju prema ramenima, prsnom košu, trbuhu, udovima i zdjelici.

Detoksikacija morskom vodom

More potiče izmjenu tvari i čišćenje jetra, bubrega, kože i vezivnog tkiva od štetnih tvari. Nataložene štetne tvari se preko limfe i krvotoka kreću prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja. Zato nam je koža nakon povratka s ljetovanja tako svježa i lijepa.

Topla slana voda pročišćava nosnice i sinuse. Isto kao i kod kože pomaže u čišćenju od bakterija i nečistoće. Nakon inhalacije nosne šupljine više ne postoje neželjena sluz i toksini koji pogoduju širenju bakterija i virusa.

Morska voda ublažava probleme sa sinusima

Morska voda uz sve već navedeno ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je korisna i kod kožnih alergijskih reakcija. Čisti morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i simptome astme. Morska voda ublažava neke od simptome prehlade, točnije upalu sinusa. Za inhalaciju se upotrebljava slana otopina, odnosno morska sol otopljena u vrućoj vodi.

Kod tegoba s disanjem, pomoći mogu sustavi za ispiranje nosa na bazi čiste morske vode kakav je Aqua Maris Talasoterapija. Postupak korištenja je jednostavan i ugodan, a nakon njega ćete se osjećati energizirano, svježe i prodisati punim plućima!

Komentiranje je zaključano.

to-je-talasoterapija-ndash-jgl-obitelj