Saznajte koju će boju očiju imati vaše dijete

Kako se primiče termin poroda, i maštanja o tome kako će izgledati vaše dijete postaju sve intenzivnija. S obzirom na to da boju kose nasljeđujemo od roditelja ili bliskih rođaka, s popriličnom je sigurnošću moguće predvidjeti kakvu će boju kose imati i vaš potomak.

Međutim, iako ju je moguće predvidjeti, konačnu boju očiju svojeg djeteta vidjet ćete tek nakon njegove prve godine života. Naime, sve do prvog rođendana boja očiju kod djece povremeno se mijenja, ali se nakon prve godine života ustabili. Naravno, iako će dijete vjerojatno imati oči onakve boje kakve imaju i njegovi roditelji ili bliski rođaci, moguće je da dođe i do iznenađenja pa dijete “povuče” boju očiju od nekog daljnjeg rođaka.

Kada oba roditelja imaju smeđe oči, najvjerojatnije je (čak u 75 posto slučajeva) da će i djetešce imati takvu boju očiju, dok je najmanja šansa da će imati plave oči. Ako jedan roditelj ima smeđe, a drugi plave oči, dijete će imati smeđe ili plave oči, dok u slučaju kada jedan roditelj ima smeđe, a drugi zelene oči, postoji mala mogućnost da roditelji dobiju bebu plavih očiju, premda je najvjerojatnije da će imati smeđe, a nakon toga zelene oči.

Sve do prvog rođendana boja očiju kod djece se povremeno mijenja, ali se nakon prve godine života ustabili. Naravno, iako će dijete vjerojatno imati oči onakve boje kakve imaju i njegovi roditelji ili bliski rođaci, moguće je da dođe i do iznenađenja.

Ako su budući roditelji jedno plavih, a drugo zelenih očiju, podjednaka je mogućnost da dijete ima plave ili zelene očiju. No, ako su oba roditelja plavooka, vjerojatnost da će i dijete imati plavu boju očiju gotovo je stopostotna, postoji tek 1 posto mogućnosti da će dijete imati zelene oči. U situaciji kada oba roditelja imaju zelene oči, dijete će također najvjerojatnije biti zelenooko (75 posto mogućnosti) ili plavooko (25 posto mogućnosti). Kod roditelja koji oboje imaju zelene oči, mogućnost pojave djeteta sa smeđim očima iznosi manje od 1 posto.

Komentiranje je zaključano.

saznajte-koju-e-boju-oiju-imati-vae-dijete-ndash-jgl-obitelj