I tate mogu imati baby blues

Često se govori i piše o postporođajnoj tuzi ili baby bluesu kod mama, ali se ne smije zanemariti činjenica da je i tate mogu imati. U nastavku ću vam otkriti kako prepoznati baby blues i kako ga se riješiti.

Kako prepoznati baby blues

Postporođajna tuga nije i poslijeporođajna depresija jer se javlja relativno brzo nakon rođenja bebe i traje znatno kraće, oko mjesec dana. Baby blues kod mama možete prepoznati po tome što su plačljive, imaju manjak energije i volje, oplakuju svoje nekadašnje slobodno vrijeme te se žale na sve što ih je snašlo. Poznato? Da, i nama tatama se događa.

Možda mi muški volimo biti macho i ne pokazati slabost, no dolazak bebe u naš život preokreće ga za 180 stupnjeva. Naše slobodno vrijeme više gotovo i ne postoji, ne budimo se sami od sebe, već nas beba budi, i to vrlo često, zatim briga o bebi, briga o poslu, moramo znati istrpjeti sve mamine hormonalne promjene i raspoloženja te njezin baby blues. Naš život postaje potpuno usmjeren na to malo biće koje nam je uljepšalo dane. To je teško i potrebni su tjedni, pa i mjeseci da se na tako nešto naviknete.

Vrlo je vjerojatno da ćete nakon mjesec dana već biti onaj stari, ali bez mnogo slobodnog vremena.

Kako ga se riješiti

Baby blues najčešće prođe vrlo brzo, onda kada se pomirite s novonastalom situacijom. Veoma je važan razgovor s mamom, onda kada niste nervozni. Dogovorite se kako možete olakšati jedno drugome. Dovoljno je da se dogovorite da svatko tijekom dana ima malo vremena za sebe, makar to bila kava, čitanje knjige ili nešto drugo što vas opušta. Ne svaljujte krivnju jedno na drugo za sve što je bilo i što će biti jer – provjereno – ne radi!

Što raditi ako potraje

Ako letargičnost, nervoza i gubitak volje potraju, obvezno potražite pomoć liječnika kako situacija ne bi prešla u neko ozbiljnije stanje poput depresije ili psihoze, što se događa u veoma malom postotku. Vrlo je vjerojatno da ćete nakon mjesec dana već biti onaj stari, ali bez mnogo slobodnog vremena. To morate zaboraviti na neko vrijeme. Sretno!

Komentiranje je zaključano.