Proljeće i žgaravica: sve što morate znati

Budi se priroda, ali poput bijesnih leptirića u jednjaku, većini nas prvi proljetni pozdrav šalje i žgaravica. Znate li da upravo promjene vanjske temperature uzrokuju stres koji je često okidač za tu boljku?

Neugodna bol, mučnina i osjećaj peckanja u jednjaku simptomi su žgaravice, a ta pojava uzrokovana je upravo dizanjem želučane kiseline. Dolaskom proljeća na scenu, mnogi od nas suočit će se upravo s tim boljkama. Kada se tome priključe osjećaji težine i nadutosti, imate recept za poprilično zanimljiv proljetni dan – osobito ako ste ga odlučili provesti na pikniku ili roštiljanju sa svojima najdražima. Kad već ne možete utjecati na temperaturne promjene, postoji, srećom, nekoliko načina kako ih se možete riješiti. Pritom posebnu pozornost treba posvetiti prehrani, ali i zdravijem načinu života.

Tjelovježba

Ne samo da pomaže probavi, tjelesna aktivnost može pomoći i kod refluksa. Međutim, svakako biste trebali izbjegavati vježbe poput trčanja, dizanja utega, gimnastike, biciklizma i preskakanja užeta jer mogu izazvati žgaravicu. Možete pokušati s hodanjem, laganim trčanjem, jogom i plivanjem. Možda rezultati oblikovanja vašega beach bodyja neće biti vidljivi toliko brzo, no barem nećete imati žgaravicu.

Jedan od najčešćih uzroka vraćanja želučanog sadržaja je poremećaj funkcije donjeg sfinktera jednjaka – mišića koji je pregrada između jednjaka i želuca te sprječava povratak želučanog sadržaja u jednjak.

Prehrana je ključna

Prije nego što kažete „da“ svim tim proljetnim zabavama, svakako razmislite prije konzumacije citrusnih, alkoholnih i gaziranih pića te kave. Također, trebali biste izbjegavati i rajčice te prženu i masnu hranu te reći odlučno „ne!“ većim količinama voća i povrća. Znamo da je to osobito teško u proljeće kada vas slasni plodovi mame, no nastojte ih konzumirati u razumnim količinama. Sjećate se roštilja s početka priče? Dobar je, ali ne previše začinjen. Važno je i jesti manje obroke te ne pohitati u zagrljaj krevetu odmah nakon jela. Ako ste posustali i oglušili se na prethodne savjete, tu je Reflustat koji će spriječiti povratak kiseline i želučanog sadržaja u jednjak i usta te brzo i dugotrajno olakšati simptome žgaravice.

Zapamtite, ako neki od simptoma uzrokuje česte i teške smetnje, nužno je javiti se liječniku. A sada ste potpuno spremni zagrliti (i okusiti) proljeće, nadajmo se, kao gospodari vlastite žgaravice!

Komentiranje je zaključano.

proljee-i-garavica-sve-to-morate-znati-ndash-jgl-obitelj