Proljetno varivo od ljekovitog bilja i gljiva

Ljekovito jestivo bilje je najzdravija hrana naročito ako ga sami uberemo na kontroliranom ekološki nezagađenom području. Odlazak u prirodu, proces hodanja i traženja je novi izazov koji doprinosi duševnoj ravnoteži, pomaže da se riješimo stresa, te da razvijemo toleranciju i lakše podnosimo sve teškoće s kojima se suočavamo.

Ljekovito bilje je prirodni polivitaminski koncentrat koji sadrži obilje minerala (kalcij, fosfor, željezo, kremenu i druge biljne kiseline te njihove soli…) i ostale sastojke kao što su flavonoidi (antioksidanski), gorke tvari, tanini, polisaharidi (sluzi), saponini… Svaka od ovih biljaka posjeduje čitav spektar aktivnica s dobro poznatim djelovanjem. Za đumbir kao omiljeni začin kažu da je lijek – tonik za cijeli probavni sustav, zadužen za jačanje imuniteta i obranu organizma, a kad se tome dodaju i gljive koje isto tako mogu biti svježe ubrane (potrebno ih je poznavati), onda uz to imamo i proteine koji energetski podižu hranjivu vrijednost ovog variva.

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 do 2 mrkve
  • 1 korijen celera ili mladog krumpira
  • 300 g mladih vršnih dijelova kopriva
  • 50 g listova maslačka
  • 200 g listova crnog sljeza
  • 50 g listova i cvjetova jaglaca
  • nekoliko šparoga
  • nekoliko listića čuvarkuće
  • nekoliko mladih izbojaka paprati
  • 200 g uzgojenih šampinjona ili sušenih vrganja
  • 100 g graška
  • 100 g kukuruza
  • manja glavica karfiola ili brokule
  • kiselo ili slatko vrhnje za kuhanje
  • parmezan
  • začini (sol, papar, đumbir)
  • maslinovo ulje
  • limun

Receptura:

Na laganoj vatri pirja se na maslinovom ulju sitno nasjeckana kapula, malo posoli da brzo “krepa”, zatim se doda isto tako nasjeckana ili naribana mrkva koja će pri tom pustiti sokove i lijepo narančasto obojiti pripravak u loncu. Zalije se s 2 litre vode i pusti da zakuha te doda sitno narezan celer (ili krumpir) i šampinjoni izrezani na listiće te suhi vrganji prethodno malo namočeni u mlakoj vodi.
Zatim se doda grašak, oprani i grubo narezani lisnati dijelovi ljekovitog bilja. Nakon petnaestak minuta kuhanja na laganoj vatri doda se kukuruz iz konzerve i glavica karfiola te kuha još petnaestak minuta dok se lako ne razdvoje cvjetovi karfiola. Ako se dodaje brokula, koja zahtijeva više kuhanja, treba ju dodati na početku kuhanja. Na kraju se ukuha nariban đumbir, vrhnje kojem smo dodali začine po želji, te servira uz dodatak svježe naribanog parmezana, malo maslinovog ulja, limuna po želji i dekorira cvjetićima jaglaca.

Autor:
Zita Gašpar Randić, JGL umirovljenica
Fotografija je ilustrativna.

Komentiranje je zaključano.