Proljetni izazovi na obiteljskim izletima

Izleti su savršene prigode za dobru zabavu i krasne uspomene, no svaka će se obiteljska aktivnost suočiti i s nekakvim izazovima. Srećom, svi se daju prevladati. Evo nekoliko savjeta o tome kako!

Netko će možda predložiti noćnu vožnju automobilom do odredišta, ali to je ustvari loš savjet. Dijete se mora naviknuti mirno sjediti u autosjedalici, a također ćete mu oduzeti priliku da nauči uživati u samom putovanju, promatrajući krajolik kroz koji se vozite. Isto vrijedi i za putovanja vlakom jer dijete treba naučiti putovati okruženo ljudima koji nisu njegova obitelj.

S druge strane, vožnja autom nije toliki problem ako ste isplanirali izlet do nekog obližnjeg mjesta, ili pak izlet sa zanimljivim stajanjima. Zapamtite, kad je riječ o vožnji, bez obzira na to koliko ona trajala, bit će vam potrebne stanke, stoga ih svakako uračunajte u plan puta. To je sjajan način da djecu koja ne vole biti u autosjedalici naviknete na putovanje autom.

Odaberite zanimljivu rutu – vidikovci, jezera, farme s mnogo domaćih životinja – i zanimljive stanke.

Naravno, stanke su i obvezne ako je vaše dijete sklono mučnini tijekom vožnje. No, i tome se može doskočiti – Dramina će spriječiti povraćanje i vrtoglavicu koju vožnja može uzrokovati, a također će pomoći da vaš mališan na odredište stigne odmoran umjesto iscrpljen i samo željan povratka kući.

Neke su stvari neizostavne na obiteljskom izletu i bez njih ne biste trebali krenuti na put. Vaše će dijete možda poželjeti odrijemati, stoga ponesite dekicu i mali jastuk. Trebat će vam nešto i za razonodu, a uz 2-3 igračke, predlažemo da ponesete i neku knjigu prikladne tematike – primjerice, šumske životinje, ako šećete šumom ili planirate planinariti, ako se uspinjete do vrha nekog brda. Možete ponijeti i bilježnicu i bojice – potaknite mališane da crtaju što vide oko sebe. Lopta, reketi, lupa – birajte stvari prema afinitetima djeteta, no ipak nemojte ponijeti previše.

Bitno je i držati tempo; povedite se za planinarima i prilagodite tempo najsporijemu članu vaše male ekspedicije. Ne požurujte, ali nemojte ni posustati i nositi mališane, barem ako ste krenuli kraćom rutom.

I ne zaboravite priručnu apoteku jer su porezotine ili ubodi insekata gotovo neizostavan dio izleta.

Komentiranje je zaključano.

proljetni-izazovi-na-obiteljskim-izletima-ndash-jgl-obitelj