S plaže u školske klupe – kako ublažiti tranziciju

Nakon dugih ljetnih praznika bez školskih obveza, djetetu ponekad treba vremena da se vrati u svoju školsku rutinu. Uz lagano uvođenje pojedinih navika već u posljednjem tjednu ljetnog odmora, povratak u školske klupe može proći bezbolno. 

Ljeto je vrijeme opuštanja i odmora od poslova, ali i svakodnevice koja ponekad ima svoje vrlo zahtjevne rutine. Tijekom odmora se opustimo, uglavnom spavamo dulje i budimo se kasnije, jedemo hranu koju možda inače ne bismo, a obveze ne postoje ili su odgođene za neka druga vremena. Djeca, baš kao i odrasli, krajem ljeta i dolaskom nove školske godine trebaju obnoviti, odnosno uspostaviti neke uobičajene dnevne navike. Dijete koje je ljeto možda provelo u sasvim drukčijoj okolini od one koja mu je uobičajena, boraveći kod bake i djeda, treba određeno razdoblje prilagodbe na novi, odnosno stari dnevni raspored. Olakšajte mu tako što ćete tjedan do dva prije početka školske godine početi s uvođenjem pojedinih uobičajenih navika.

Pokušajte organizirati zajedničku jutarnju aktivnost zbog koje će se dijete početi buditi što bliže vremenu kada se inače budi tijekom školske godine. Ako ste još na moru, neka to bude zajedničko jutarnje plivanje, šetnja ljubimca ili odlazak po namirnice. Potrebno je prilagoditi i prehranu. Tijekom ljeta dijete možda nije jelo neku hranu koju inače jede samo u školi ili u produljenom boravku pa ga je potrebno podsjetiti na okuse koji ga očekuju nakon povratka u školu. Također, tijekom ljeta djeca su uglavnom fizički mnogo aktivnija pa jedu i kaloričniju hranu. Međutim, sjedeći troše znatno manje kalorija pa je potrebno smanjiti unos ugljikohidrata koji je tijekom ljeta povećan.  

Dijete koje je ljeto možda provelo u sasvim drukčijoj okolini od one koja mu je uobičajena, boraveći kod bake i djeda, treba određeno razdoblje prilagodbe na novi, odnosno stari dnevni raspored. Olakšajte mu tako što ćete tjedan do dva prije početka školske godine početi s uvođenjem pojedinih uobičajenih navika.

Valja uvesti i pojedine zadatke vezane uz odijevanje i školski rad. Potaknite dijete da navečer promisli što sutradan namjerava ponijeti na plažu te ga motivirajte da večer prije pripremi stvari koje su mu potrebne. Također, pokušajte ga nekom novom knjigom ili slikovnicom motivirati da svaki dan barem malo čita. Tako nakon povratka u školske klupe neće uslijediti šok zbog količine obveza koje to donosi. 

Pripremite se i vi kao roditelj za jesen koja dolazi: boravkom djeteta u većoj grupi i dolaskom hladnijega vremena, veća je i mogućnost zaraze jesenskim respiratornim virozama. Stoga uvijek imajte kod kuće Neodol oralnu suspenziju za uspješno snižavanje visoke temperature i Meralys HA sprej za čišćenje začepljenog nosića. Dolazak jeseni tako ćete dočekati mnogo sigurnije i opuštenije. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

s-plae-u-kolske-klupe-kako-ublaiti-tranziciju-ndash-jgl-obitelj