5 vrsta namirnica za zdravlje očiju

Za dobar vid i zdrave oči važni su različiti minerali (cink, selen, krom i magnezij) te vitamini A, B, C i E, a njima su posebno bogate sljedeće skupine namirnica. 

Pravilna prehrana iznimno je važna za normalno funkcioniranje cjelokupnog organizma, a poznato je i da su pojedine namirnice posebno korisne kada je riječ o očuvanju dobrog vida. Njihovom redovitom konzumacijom nije moguće izliječiti očne probleme, ali je moguće očuvati zdravlje očiju.

Agrumi i bobičasto voće

Ta vrsta voća veoma je bogata vitaminom C, koji dokazano igra vrlo važnu ulogu u prevenciji nastanka očne mrene, ali i propadanja žute pjege. Zbog navedenih svojstava, malina, borovnica, limun, naranča i grejp mogu biti vaši saveznici u nastojanju da očuvate dobar vid. 

Jaja

Jaja su poznata kao dobar izvor vitamina A i luteina, koji su iznimno važni u očuvanju vlažnosti oka. Ako niste ljubitelj jaja, u borbi sa suhim očima mogu vam pomoći i kapi Vizol S 0,21% – bez konzervansa koje ublažavaju blaže smetnje suhog oka. Pogodne su za svakodnevnu primjenu, čak i uz kontaktne leće.

Cjelovite žitarice

Ječam, amarant, zob, heljda i proso obiluju vitaminom E i cinkom, zbog čega te namirnice također trebaju biti redovito zastupljene u vašim obrocima u svrhu prevencije raznih očnih problema. 

Batat

Slatki krumpir iznimno je bogat beta-karotenom, oblikom vitamina A koji je iznimno važan u prilagodbi oka na mrak, odnosno koristan je saveznik u očuvanju dobrog noćnog vida. Već jedan gomolj batata donosi u organizam gotovo pola dnevno potrebne količine vitamina C, a sadrži, u malo manjoj mjeri, i vitamin E.

Orašasti plodovi i sjemenke 

Namirnice iz te grupe bogate su omega 3 masnim kiselinama, čija je prisutnost također veoma važna za dobar vid. Usto, kikiriki, suncokretove sjemenke, pistacija i ostali orašasti plodovi i sjemenke vrlo su ukusne i zdrave grickalice, zbog čega ih ne bi trebalo biti teško unositi u organizam. Stoga bi vam vrećica tih finih grickalica trebala uvijek praviti društvo u vašoj torbi, automobilu ili uredu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5-vrsta-namirnica-za-zdravlje-oiju-ndash-jgl-obitelj