Rok trajanja šminke i parfema

Što je muškarac bez brkova, što je žena bez kozmetičke torbice pune make-upa skupljanog tijekom nekoliko sezona ili pak akcija u drogerijama. Nažalost, svaka lijepa priča ima svoj rok trajanja, a proljeće je pravo vrijeme za pražnjenje kozmetičke torbice jer i make-up stari, a kada je star, može postati štetan za vašu kožu.

Svaki kozmetički proizvod, pa tako i make-up, ima ograničen rok trajanja. Ako se koristi kada mu istekne rok trajanja, može naštetiti vašemu tenu tako da izazove prištiće i crvenilo, dok stara maskara ili pak ona koju ste posuđivali prijateljici može izazvati bakterijsku upalu očiju ili prenijeti konjuktivitis.

Tako stari make-up može nagrditi vaše lice, premda bi ga zapravo trebao uljepšavati. Zato je s vremena na vrijeme potrebno pročistiti svoju kozmetičku torbicu, odnosno iz nje izbaciti sav make-up za koji je evidentno da je promijenio miris, boju ili konzistenciju. Pri kupnji važno se informirati i o tome koliko koji make-up traje. Primjerice, dulji rok trajanja imaju puderi, olovke za oči i ruževi – od godine dana do 18 mjeseci, dok se maskara počinje sušiti i nakupljati bakterije već nakon tri mjeseca, jednako kao i tuš za oči.

Svaki kozmetički proizvod, pa tako i make-up, ima ograničen rok trajanja. Ako se koristi kada mu istekne rok trajanja, može naštetiti vašem tenu tako da izazove prištiće i crvenilo, a stara maskara ili pak ona koju ste posuđivali prijateljici može izazvati bakterijsku upalu očiju ili prenijeti konjuktivitis.

Prosječno trajanje sjenila za oči je od tri do šest mjeseci, dok najkraći rok trajanja ima gel liner, koji zbog specifične posudice u kojoj dolazi već nakon dva mjeseca nije za uporabu. Najdulje možete računati na rumenilo u kamenu, koje možete koristiti čak i dvije godine nakon kupnje.

Osim što morate pripaziti na rok trajanja make-upa, povremeno trebate zamijeniti i kistove i spužvice kojima se on nanosi, ili ih barem redovito čistiti, najmanje jednom tjedno.

Kada je riječ o parfemima, njihov rok trajanja je između tri do pet godina, a ovisi o sastojcima od kojih je parfem napravljen. Najkraće traju parfemi na bazi citrusa, dok se smatra da oni koji sadrže sastojke poput ulja orašastih plodova ili esencije drvenastih biljki imaju dulji rok trajanja. Kako bi što dulje trajao, preporučuje se da svoj omiljeni miris držite na suhom i mračnom mjestu, u dobro zatvorenoj bočici. Ako primijetite da je vaš parfem promijenio konzistenciju, bacite ga jer više nije pogodan za nanošenje.

Komentiranje je zaključano.