Na što sve upozorava jaka glavobolja?

Premda glavobolja najčešće nije znak ozbiljnih oboljenja, već trenutačnih stanja kao što su dehidracija ili prehlada, vrlo jaka glavobolja u nekim slučajevima može biti prvi i jedini znak opasnih bolesti, a na kakvu je bol u predjelu glave potrebno obratiti posebnu pozornost, saznajte ovdje.

Kada govorimo o glavobolji, gotovo da i nema osobe, od one najmlađe do one najstarije, koja je nije iskusila. Naime, glavobolja se često pojavljuje kao sekundarni simptom nekog drugog stanja kao što su, primjerice, zubobolja, dehidracija, upala sinusa i slično. No, snažne i iznenadne glavobolje, pogotovo ako smatrate da nema razloga za njihovu pojavu, definitivno su razlog za alarm i posjet liječniku jer mogu biti naznaka nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja, posebice ako su popraćene i nekim drugim, specifičnim simptomima.

Primjerice, glavobolja koja je popraćena povišenom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem može biti znak meningitisa, upale moždane ovojnice, koja zahtijeva brzu intervenciju i liječenje.

Glavobolja se često pojavljuje kao sekundarni simptom nekog drugog stanja kao što su, primjerice, zubobolja, dehidracija, upala sinusa i slično. No, snažne i iznenadne glavobolje, pogotovo ako smatrate da nema razloga za njihovu pojavu, definitivan su razlog za alarm i posjet liječniku jer mogu biti naznaka nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Glavobolja popraćena otežanim govorom, poremećajem ravnoteže, otežanim kretanjem, slabijim vidom ili gubitkom pamćenja može upozoravati na to da je riječ otumoru, infarktu ili krvarenju te je nužna liječnička intervencija.

Ako se pak glavobolja koju iznenada osjetite u intenzitetu znatno razlikuje od glavobolja kakve inače imate, ona također zaslužuje posebnu pozornost – možda je posljedica krvarenja ili puknuća aneurizme. Vrlo jaka glavobolja “u jednom oku” i iznenadno crvenilo tog oka mogu upozoravati na puknuće aneurizme i zahtijevaju da se obvezno javite liječniku.

Glavobolja može upućivati i na pojavu malignih oboljenja, posebno ako je riječ o iznimno dugotrajnim glavoboljama, odnosno onima koje traju i dulje od 72 sata, ili se pak pojačavaju ujutro. Kod osoba kojima je već dijagnosticiran tumor ili rak, glavobolja može biti znak pojave metastaza u području lubanje.

U svakom slučaju, kao prva pomoć u trenutačnom ublažavanju boli može vam pomoći Dolvinol, praškasti pripravak koji pomažu u smanjenju boli, a nakon smanjenja boli, obvezno dogovorite posjet liječniku.

 

Komentiranje je zaključano.