Kako na vrijeme prepoznati anemiju kod djeteta?

Anemija ili slabokrvnost, unatoč raznovrsnosti suvremene prehrane i dostupnosti dodataka prehrani, česta je bolest, a najizloženije skupine su dojenčad i djeca u pubertetu.

Pubertet i dojenački period razdoblja su ubrzanog rasta i promjena pa se tada manjak željeza najviše osjeti, osobito kod djevojčica u pubertetu koje se još moraju naučiti nositi i s mjesečnicom.

Anemiju je, u svakoj dobi, bitno tretirati ne samo zato što će pridonijeti zdravlju i kvaliteti života, nego i zato što manjak željeza u tijelu dovodi do smanjene apsorpcije drugih hranjivih tvari, poput minerala i elemenata u tragovima.

Nedostatak apetita, brzo umaranje pri izloženosti fizičkome naporu, umor, nervoza, preosjetljivost na hladnoću, lomljivi nokti i mrlje na jeziku – znakovi su anemije, a ne samo puberteta.

Anemiju je, u svakoj dobi, bitno tretirati ne samo zato što će pridonijeti zdravlju i kvaliteti života, nego i zato što manjak željeza u tijelu dovodi do smanjene apsorpcije drugih hranjivih tvari, poput minerala i elemenata u tragovima. To pak može dovesti do osjetljivosti na infekcije, odnosno čestih prehlada i upala te promjena na crijevima.

Dojenje je pritom ključno, kao i terapija koju propiše liječnik kod dojenčadi koja ne doje. Beba koja je izrazito blijeda, bezvoljna i slabo jede te mnogo spava, možda je anemična. U tom slučaju posavjetujte se s pedijatrom koji će propisati adekvatnu terapiju. Uz terapiju, danas su dostupni i dodaci prehrani koji uravnotežuju crijevnu floru i pospješuju iskoristivost hranjivih sastojaka, poput Normije Junior.

Za veću djecu, raznovrsna prehrana najbolja je prevencija. No, i u prevenciji i uz terapiju, u raznovrsnosti prehrane valja pripaziti na to da se mliječni proizvodi i žitarice ne konzumiraju zajedno s mesom te da je unos C vitamina dovoljno visok. Dodaci prehrani Alfabiotik Junior, namijenjeni djeci od 3 godine i starijoj, pobrinut će se da crijevna flora postane i ostane zdrava te da prehrana potrebna za prevenciju i liječenje anemije bude učinkovita.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Prvi simptomi alergije
Sljedeći članak
Rok trajanja šminke i parfema