Prirodni sokovi – izvor zdravlja

Prirodni sokovi mnogo su više od slatkog osvježenja. Prirodno iscijeđen sok od voća ili povrća punovrijedan je obrok s jedinstvenom kombinacijom vitamina, minerala i šećera koji organizmu koristi kao okrepa, snaga pa čak i lijek.

Za početak valja uvidjeti ključne razlike kupovnih sokova od voća i povrća i onih samostalno i svježe pripremljenih. Samo zato što na tetrapaku piše da je sok od jabuke, ne znači da je automatski zdrav. Ukupna količina voća (suhe tvari) igra značajnu ulogu, kao i način pripreme. Na primjer, ako je sok pasteriziran, određeni postotak vitamina i drugih hranjivih tvari se izgubi. Također, kupovni sokovi često su pretrpani dodanim šećerima, umjetnim sladilima, bojilima, zgušnjivačima i konzervansima. Ne zvuči više tako zdravo, zar ne?

Prirodni voćni sokovi prvenstveno su poslastica, a usto nam obskrbljuju organizam vitaminima, mineralima, enzimima i vlaknima

Na sreću, prirodno iscijeđen domaći sok potpuno je druga stvar jer sadrži ista svojstva kao i svježe voće. Prirodni voćni sokovi prvenstveno su poslastica, a usto nam opskrbljuju organizam vitaminima, mineralima, enzimima i vlaknima, pa služe i za detoksikaciju i pomoć kod raznih zdravstvenih tegoba. Vlastito napravljenim sokom možemo poboljšati probavu ili imunitet, spriječiti prehladu, pa i skinuti suvišne kilograme. Osim toga blagotvorno djeluju na povišen kolesterol u krvi te prevenciju kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti. Posebno se preporučuju ujutro jer djeluju kao bogat obrok, tako da savršeno pašu osobama koje ujutro ne osjećaju glad.

Kako ih napraviti? Za početak trebate imati sokovnik ili eventualno bolji mikser, cjedilicu ili ribež. To su male investicije za dugoročno ulaganje u zdravlje. Nastojte koristiti povrće i voće uzgojeno na prirodan način, kod domaćeg uzgajivača. Možete ubaciti i dijelove stabljike i listova, osim ako su otrovni ili neukusni te ih začiniti po želji medom, limunom, paprom, cimetom i sličnim. Ovisno o voću ili povrću napitak će imati različito djelovanje na vaš organizam. Naranča je zbog odličnog okusa i mnogobrojnih blagotvornih utjecaja najčešći izbor. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, obilje kalija i značajne količine antioksidansa. Brusnica se koristi za prevenciju i liječenje upalnih stanja u mokraćnom mjehuru, dok se sok od šljiva, krušaka ili bresaka koristi za bolju probavu. Mrkva je neophodna za zdrav vid, rast i razvoj te je izvrsna za kožu, odnosno ten, kao i grožđe i maline. Limun štiti srce i jetru te otapa celulit i bubrežne kamence, a bobičasto voće i špinat izvrsno pomažu kod slabokrvnosti. Voćne sokove ćete lako moći kombinirati po ukusu. Za «zeleni sok» izmiksajte 2 ražnjića celera, malo špinata, krastavac i jabuku. Okus će vas pozitivno iznenaditi, a ima minimalno prirodnih šećera pa je dobar i za dijabetičare. Ako nastojite smršaviti kombinirajte limun ili grejp s višnjama i ananasom.

Ukratko, svako voće i povrće u obliku svježeg soka savršeno će vam prenijeti sve svoje vitamine i minerale, a na vama ostaje da date mašti na volju i isprobate sve moguće okuse i kombinacije.

Komentiranje je zaključano.

prirodni-sokovi-x2d-izvor-zdravlja-ndash-jgl-obitelj