Pripremite dom za prinovu u obitelji

Dolazak bebe u dom velik je šok za sve. Riječ je o najvećoj promjeni koju roditelji (i njihovi roditelji!) dožive tijekom života. S druge strane, novorođenče se posve sigurno neće sjećati svojeg prvog traumatičnog preseljenja s bolničke adrese na kućnu. Ipak, kako početak novoga života ne bi krenuo po zlu, donosimo korisne savjete za pripremu novoga doma.

Buduće i novopečene mame najčešće potroše vrijeme na istraživanje trudnoće. Devetomjesečni period, posve drukčiji od cijeloga života koji mu je prethodio, veoma je uzbudljivo vrijeme, stoga mnogi pomisle kako je rođenjem djeteta okončan i zaključen. I ne mogu biti više u krivu. Rođenje djeteta novi je početak za bebu, ali i roditelje, a dolazak novorođenčeta u kuću znači i korjenitu promjenu svega što je dotad važilo.

Dobra je priprema pola obavljenog posla! Dolaskom najmlađeg člana obitelji u dom pustolovina tek počinje pa se pripremite na vrijeme kako biste što više uživali u tim dragocjenim prvim danima.

Šala kaže kako je dobro da trudnoća traje čak devet mjeseci, jer daje dovoljno vremena za pripremu doma. Najvažnije je dakako pripremiti dječji krevetić. To znači da treba pronaći idealnu lokaciju unutar doma, bilo da je to u bračnoj spavaonici ili u drugoj sobi. Mnoge se majke osjećaju kudikamo sigurnije znajući da je novorođenče tik uz njih. K tome, beba kao najmanji cimer u kući trebat će prostor za svoje stvari. Osim odjeće, tu su higijenske potrepštine i pelene. Mnogo pelena. Iskusnije mame savjetuju kupnju barem četiriju grudnjaka za dojilje, no dva se podrazumijevaju kao “dovoljna”.

Zalihe su važne! Nema smisla slati supruga, baku ili susjedu u ljekarnu svakih nekoliko minuta. Lista osnovnih potrepština broji 3-postotni vodikov peroksid za njegu bebina pupka (u ljekarni će shvatiti što želite spomenete li hidrogen), vlažne maramice bez alkohola, bočice i formule, dovoljne količine gaze, još više pelena te bodija za presvlačenje bebe. Topla dekica za bebu se podrazumijeva! Zgodan trik je nabavka velikog vrča za vodu i dovoljno mekanih jastuka za mamu, kao i jedne digitalne kamere, odnosno fotoaparata, za sve one nezaboravne trenutke!

Pripreme za mamu

Slaganje zaliha ne uključuje samo one bebine. Porođaj je iscrpljujući događaj, a oporavak će biti lakši ako novopečena majka ne treba kuhati i obavljati teže kućanske poslove. Dobro napunjen zamrzivač i hladnjak te dogovor oko raspodjele poslova osigurat će majci nekoliko tjedana mirnijeg tempa.

Opet, iskusniji savjetuju ne štedjeti na energetskim pločicama, napitcima i grickalicama. Svaka pomoć tijekom prvih tjedana bebina života je dobrodošla, pa ako svemoćni “baka-servis” nije dostupan, preporučuje se novačenje pouzdanih prijatelja ili unajmljivanje babice. Starije sestre i braću treba na vrijeme educirati o promjenama koje će uslijediti, jer dolazak prinove zna biti šok za malene, što svakako treba imati na umu.

Jeste li se pripremili za dolazak prinove? Provjerite jeste li nešto propustili s našeg popisa:

  • nabavka nosiljke
  • monitor za bebu
  • potporni jastuci za bebe
  • zalihe medicinskih potrepština
  • zalihe formule, bočica i duda za bebu
  • zalihe hrane u zamrzivaču
  • važni telefonski brojevi (pedijatar, babica, patronažne sestre, restorani s dostavom)
  • dovoljno magazina, knjiga ili tablet s punom baterijom za lakše bdijenje
  • dnevnik za bilježenje vremena dojenja, presvlačenja…

Imate li još savjeta za novopečene mame? Javite nam na našoj Facebook stranici!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Proljetno pospremanje
pripremite-dom-za-prinovu-u-obitelji-ndash-jgl-obitelj