Prepoznajte upalu uha kod bebe na vrijeme

Upala uha jedna je od najčešćih dječjih upala i uglavnom traje nekoliko dana. Dok je kod malo starije djece popraćena rečenicom “mama, boli me uho”, kod beba i mlađe djece prepoznavanje upale uha moguće je praćenjem njihova ponašanja.

Postoji nekoliko simptoma karakterističnih za tu vrstu upale, a njihovim uočavanjem moguća je i pravodobna reakcija.  Prvi simptomi koji se javljaju su, kao i kod drugih dječjih bolesti, razdražljivost i plač djeteta bez na prvi pogled jasnog razloga. Upala uha češća je kod beba jer im je imunitet još uvijek nedovoljno razvijen, ali i zbog vodoravnih i kraćih Eustahijevih cijevi u ušima. Obično počinje s prehladom ili infekcijom gornjih dišnih puteva koje mogu dovesti do nakupljanja tekućine u bebinu uhu.

Neovisno o tome je li riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, tjelesna temperatura nerijetko je povišena. Za temperaturu višu od 38 stupnjeva preporučuje se što prije posjetiti liječnika, a za snižavanje temperature koristiti proizvode namijenjene dojenčadi i djeci. Neodol oralna suspenzija posebno je formulirana za djecu te se daje kroz usta da bi se smanjila vrućica i ublažili blago do umjereno jaki bolovi.

Slabije reagiranje djeteta na tiše zvukove može upućivati na to da je infekcija privremeno smanjila sluh, a iscjedak iz uha pojavljuje se kada je upala uznapredovala do razine da je moguće i puknuće bubnjića.

Upala kod beba izaziva nelagodu i bol, zbog čega se može primijetiti da dijete više dira uho, trlja ga ili povlači. Javljaju se i problemi sa spavanjem jer dijete osjeća bol koja se pojača kad ga se položi na bok, odnosno na uho. Bolno gutanje tijekom hranjenja može smanjiti apetit djeteta ili uzrokovati odbijanje sisanja, a ako je riječ o virusnoj infekciji, mogući su proljev i povraćanje.

Sprječavanje i zaštita djeteta od upale uha nije u potpunosti moguća, ali se može smanjiti rizik od upale izbjegavanjem kontakta s drugom bolesnom djecom, neizlaganjem djeteta duhanskome dimu, pranjem ruku i jačanjem imuniteta. Za jačanje imuniteta ključni su zdrava prehrana i svjež zrak, ali mogu pomoći i dodaci prehrani namijenjeni djeci, poput proizvoda Alfabiotik Junior koji sadrži jedinstvenu kombinaciju kompleksa AHCC®FD i bakterijske kulture BB12.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prepoznajte-upalu-uha-kod-bebe-na-vrijeme-ndash-jgl-obitelj