Kako se nositi s dječjim ispadima bijesa?

Sigurno ste više puta u životu doživjeli situaciju u kojoj se dijete nervozno baca po podu trgovine, plače i urla, a roditelji bespomoćno stoje uz njega i crvene se od srama. Većina ljudi u navedenim situacijama može pomisliti da je riječ o razmaženoj ili zločestoj djeci, no zapravo je riječ o ispadima bijesa ili tantrumima.

Kratkotrajne i iznenadne navale bijesa i agresije koje se očituju vikanjem, plakanjem, bacanjem na pod i udaranjem, jednako su česte kod dječaka i djevojčica. Javljaju se u dobi od jedne do tri godine, a neka djeca ih gotovo svakodnevno doživljavaju. Učestali izljevi bijesa često su pravi test roditeljskih sposobnosti, a izazov su čak i iskusnim roditeljima.

Djeca do treće godine života nemaju sposobnost emocionalne samoregulacije i ne mogu svoje nezadovoljstvo držati u sebi. Kako biste se što lakše nosili s njihovim izljevima bijesa, stručnjaci preporučuju prakticiranje “privrženog roditeljstva”. Privrženi roditelji dobro poznaju svoje dijete i mogu na vrijeme prepoznati situacije koje mu izazivaju bijes i nezadovoljstvo. Katkad su to sasvim uobičajene i svakodnevne situacije poput gladi, umora ili dosade. Osigurajte djetetu uhodanu rutinu koja će mu pružiti osjećaj sigurnosti i ugode koju mališani vole. Prepoznajte njihove granice i prilagodite životni tempo njihovim specifičnim potrebama.

Nikako se nemojte služiti metodama poput ignoriranja, kažnjavanja ili posramljivanja.

Ako vaše dijete ima učestale ispade bijesa, nikako se nemojte služiti metodama poput ignoriranja, kažnjavanja ili posramljivanja jer one ne daju dobre rezultate. Kada ignorirate dijete koje ima ispade bijesa, samo pojačavate stanje podraženosti u kojemu se nalazi. Svojim ponašanjem šaljete mu poruku da se ne možete nositi s njegovim emotivnim stanjima. Roditelji bi djetetu trebali pokazati da su uz njega te da imaju čvrste granice. Ponekad je to zagrljaj, maženje po leđima ili lijepa riječ – svaki će roditelj najbolje znati što odgovara njegovu djetetu. U stanju potpunog emocionalnog vrtloga djetetu treba osoba koja će se znati pobrinuti za njega jer ono samo to ne može.

Borba s izljevima bijesa svojevrstan je test roditeljstva, no pravi savjet kako se nositi s njima ne postoji. Izljevi bijesa u ranijoj dobi nisu razlog za zabrinutost i smiruju se s godinama. Kako dijete odrasta i upoznaje sebe i svijet koji ga okružuje, smanjuje se i količina negativnih emocija te uspostavlja emocionalna stabilnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-nositi-s-djejim-ispadima-bijesa-ndash-jgl-obitelj