Prehlada i gripa u trudnoći

Prehlada i gripa nikada nisu ugodne, a tijekom trudnoće posebno teško padaju. U moru trudničkih izazova s kojima se možda nosite, prehlada i gripa nikako nisu dobrodošli gosti, no, srećom, možete ih se brzo riješiti uz mnogo odmaranja i tekućine.

Naravno, prevencija je nulti korak. Pri osnaživanju imuniteta u doba kad te bolesti haraju, ali i inače, pomoći će vam sve – od šetnji prirodom i pravilne prehrane do prozračivanja stambenoga prostora i izbjegavanja većih skupina ljudi. Gripa, srećom, ne može doći u doticaj s plodom, ali može znatno narušiti vaš imunitet. Možete odabrati i cijepljenje, ali samo u 2. i 3. tromjesečju!

Što ako ste se već razboljeli? Temperaturu si najprije pokušajte skinuti mlakim kupkama. Ne pokažu li se učinkovitima, svakako se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova s obzirom na to da oni sada neće utjecati samo na vas. Naime, većina lijekova koje unesete u organizam kroz posteljicu će doći i u kontakt s plodom te tako potencijalno utjecati na njegov rast i razvoj.

I ne zaboravite – liječnik je samo jedan telefonski razgovor daleko.

Upravo zato tijekom trudnoće ne možete uzimati andole ili aspirine ili koristiti bilo kakve kapi protiv hunjavice. Možete se okrenuti tradicionalnim recepturama u potrazi za olakšanjem tegoba, ali uvijek je dobro provjeriti s liječnikom.

Kad je riječ o upalama, tu postaje sklisko. No, nikad ne zaboravite, liječnik je samo jedan telefonski razgovor daleko. Ne ustručavajte se nazvati ga. Za simptome i bolove usne šupljine i grla možete koristiti biljne sirupe od islandskog lišaja i sljeza. Sirupe kupite, a pripravak od sljeza možete i sami doma napraviti – jednostavno komadiće korijena namočite u vodi preko noći. Ako vam je nos začepljen, taj pripravak od sljeza možete nakapati i u nos da biste oslobodili dišne puteve.

Od svih tegoba, problemi sa začepljenim nosom su najgori jer utječu na disanje, a samim time i na spavanje. Možete ih pokušati riješiti i sljezom i inhalacijom vodene pare, no kad postane zbilja gadno, uvijek su tu kapi i sprejevi. Danas, srećom, postoje sprejevi s morskom vodom koji su sigurni za plod i dolaze s dobrim preporukama, primjerice, Aqua Maris Hypertonic sprej za nos koji sadrži visoku koncentraciju soli koja će ukloniti višak tekućine iz sluznice nosa i na prirodan način olakšati vam disanje te ublažiti upalu, a bez ikakva rizika za trudnoću.

Komentiranje je zaključano.

prehlada-i-gripa-u-trudnoi-ndash-jgl-obitelj