Prednosti i mane trajne šminke

Trajna šminka na obrvama, očima i usnama trend je koji traje već nekoliko godina i ne čini se da će tako skoro nestati. No, kome je namijenjena, kako se izvodi te koje su njezine dobre i loše strane?

Trajni make-up nanosi se na područje obrva, usana i očiju na način koji je zapravo vrlo sličan tetoviranju: pomoću posebnog uređaja pigment se unosi ispod kože, a traje od jedne do tri godine. Ne razlijeva se, ali s vremenom blijedi, a alergijske reakcije gotovo su nemoguće jer se postupak izvodi biljnim pigmentima koji su prethodno testirani. Dobar je prijedlog za žene i muškarce koji su iz nekog razloga ostali bez obrva, imaju alergijske reakcije na uobičajene kozmetičke proizvode za šminkanje ili jednostavno nemaju vremena ili smisla za svakodnevno šminkanje.

Također, uz pomoć ovog tretmana mogu se u potpunosti privremeno izmijeniti nepravilni oblici obrva ili usana, dakle, riječ je o privremenoj korekciji pojedinih nepravilnosti na licu. Šminku na usnama i obrvama je, ako vam dosadi prije nego što izblijedi, moguće skinuti posebnim pigmentom, no za onu na liniji očiju to ipak nije moguće jer je riječ o mnogo osjetljivijem području pa je potrebno pričekati da prirodno izblijedi.

Uz pomoć ovog tretmana mogu se u potpunosti privremeno izmijeniti nepravilni oblici obrva ili usana, dakle, riječ je o privremenoj korekciji pojedinih nepravilnosti na licu.

Postupak nije u potpunosti bezbolan: osjećaj je sličan čupanju dlačica, neovisno o tome na koji se dio lica nanosi pigment. Ipak, s obzirom na to da se najčešće izvodi uz primjenu lokalne anestezije, uglavnom nije neugodan za one koji se na njega odvaže. Kod nekih osoba trajni se make-up zadržava kraće, a kod nekih dulje, što najčešće ovisi o tome koliko se brzo kod pojedine osobe koža oporavlja te ide li povremeno na mikrodermoabrazijske zahvate. Stavljanje trajne šminke na usne nije moguće izvesti ako osoba boluje od herpesa, stoga se onima sklonim obolijevanju od herpesa sugerira preventivno uzimanje lijeka nekoliko dana prije tretmana.

Nakon samog tretmana dijelovi lica podvrgnuti trajnome make-upu mogu lagano oteći te bi nekoliko idućih dana trebalo izbjegavati solarij i izravno izlaganje suncu. Stoga se izvedba ovakvog tretmana preporučuje kada imate slobodne dane ili ste na godišnjem odmoru, kako bi do vaših uobičajenih društvenih obveza i kontakata s vašega lica nestali svi neugodni tragovi provedenog zahvata, a ostale samo nove linije napravljene trajnom šminkom koje će osvježiti vaše lice, a vas riješiti muke svakodnevnog jutarnjeg šminkanja.

Komentiranje je zaključano.