Povišena tjelesna temperatura novorođenčeta i dojenčeta

Iskustvo nam je pokazalo da mnogi od vas žele imati široku paletu pouzdanih informacija, sukladno porastu svjesnosti o potrebi brige o vlastitomu zdravlju. Stručni tim JGL Savjetovališta stoji vam na raspolaganju za sve vaše upite, a odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja donosimo vam i na portalu JGL Obitelj.

Povišena tjelesna temperatura novorođenčeta i dojenčeta

Povišena tjelesna temperatura (febrilitet) je rektalno izmjerena temperatura iznad 37,5° C. Temperaturu treba izmjeriti uvijek kada dijete izgleda ili se ponaša drukčije nego što je uobičajeno (plačljivo je, odbija hranu i tekućinu, uznemireno je ili napadno mirno, ima osip, povraća). Mjerimo je digitalnim rektalnim ili ušnim toplomjerima; sve ostale metode nedovoljno su sigurne. Povišena temperatura važan je dio tjelesnoga sustava obrane od infekcija. Umjereno povišenu temperaturu (do 38,5° C) u djece starije od tri mjeseca nije potrebno snižavati.

Većina slučajeva povišene temperature je bezopasna, a uzrokovana je blagim infekcijama. Pretjerano utopljavanje i odijevanje djeteta također može uzrokovati porast temperature.

U neke djece mogu se pojaviti febrilne konvulzije koje nerijetko roditeljima izgledaju zastrašujuće. Međutim, većina febrilnih konvulzija brzo i spontano prestaje. Ti napadaji ne znače da dijete ima epilepsiju te ne uzrokuju trajne posljedice.

Febrilno dijete treba piti mnogo tekućine (vode, čajeva); nemojte mu davati previše voćnih ili zaslađenih sokova. Djeca koja su već prešla na „čvrstu“ hranu smiju je jesti i u febrilitetu, no nemojte ih prisiljavati ako nemaju apetita. Bolesna djeca bolje podnose mekanu, nezačinjenu hranu s manje vlakana (prepečeni kruh, krekere, tjesteninu, zobene pahuljice).

Ne utopljavajte dijete pokrivačima ili odjećom, čak i ako ima groznicu (tresavicu). To može spriječiti pad temperature ili je čak povisiti. Odjenite mu jedan sloj lagane odjeće i pokrijte ga jednim laganim pokrivačem za spavanje. Soba treba biti ugodne temperature. Ako je u sobi vruće, može pomoći ventilator ili klima.

Kada se obratiti pedijatru?

Nazovite pedijatra ili odite na hitnu pomoć kada:

 • dijete nije boljeg općeg stanja nakon što je temperatura pala;
 • temperatura se stalno vraća nakon što ste je snizili;
 • dijete nema mokre pelene ili se nije pomokrilo posljednjih 6-8 sati;
 • mlađe je od 2 mjeseca i ima temperaturu koja traje dulje od 48 sati;
 • mlađe je od 3 mjeseca i ima temperaturu 38° C ili višu;
 • staro je 3 do 12 mjeseci i ima temperaturu 39° C ili višu;
 • starije je od 12 mjeseci i ima temperaturu iznad 40° C, osim ako je lijekovi lako snižavaju, a dijete je pritom dobroga općeg stanja;
 • ako dijete ima groznicu (tresavicu) koja se ponavlja dulje od tjedan dana;
 • ako ima i druge simptome bolesti (grlobolja, bol u uhu, proljev, povraćanje, kašalj);
 • ako ima kronične bolesti (srčanu manu, dijabetes, cističnu fibrozu);
 • nedavno je cijepljeno;
 • ima febrilne konvulzije;
 • izbije mu osip ili se pojavljuju modrice.

Kako snižavati temperaturu?

Temperaturu ne treba silom snižavati sasvim na normalu; većina djece bit će vidno bolje ako im temperatura padne za samo jedan stupanj.

Prije (ali i tijekom) korištenja lijekova za snižavanje temperature treba primijeniti fizikalne metode njezina snižavanja:

 • stavite vlažan ručnik djetetu na čelo ili oko prsa i trbuha; okupajte dijete u mlakoj kupki ili prebrišite vlažnom spužvom (kako voda isparava s kože, tako je hladi i snižava temperaturu); ne koristite hladnu, nego ugodno mlaku vodu te nemojte na kožu i obloge stavljati alkohol jer može izazvati porast temperature ili trovanje;
 • dobro hidrirajte dijete: manjoj djeci ponudite čaj i vodu, a starijoj negazirane razrijeđene voćne sokove, jogurt ili sladoled od zamrznutoga voćnog soka;
 • koristite ventilator ili klimatizaciju; ne usmjeravajte ih prema djetetu, nego osvježite zrak u sobi;
 • odijevajte dijete lagano, tako će gubiti toplinu kroz kožu – nikako ne utopljavajte dijete s tresavicom!

Lijekovi za snižavanje temperature (antipiretici)

Za kućnu primjenu lijekova trebate znati tjelesnu težinu svojega djeteta te vrstu i način primjene antipiretika (lijeka za snižavanje temperature). Roditeljima s manje iskustva preporučuje se potražiti savjet pedijatra za odabir vrste i točnog doziranja lijeka u odnosu na dob i težinu djeteta. Redovito nepotrebno korištenje antibiotika za snižavanje temperature pogreška je s teškim posljedicama koje dijete može imati cijeli život! Za snižavanje temperature u djece preporučena su i odobrena dva lijeka s brojnim tvorničkim nazivima:

 • paracetamol;
 • ibuprofen.

Korištenje aspirina i diklofenaka nije preporučeno u dječjoj dobi.

Ako se temperatura ne snižava nakon jednoga davanja antipiretika, uobičajeni daljnji ritam davanja lijeka je u razmacima ne kraćim od četiri sata. Pritom se paracetamol i ibuprofen mogu koristiti i naizmjenično, što kod neke djece polučuje bolji učinak.

Imate dodatna pitanja ili ste u potrazi za pouzdanim informacijama vezanim za vlastito zdravlje i zdravlje cijele obitelji? Obratite nam se s povjerenjem putem obrasca na webu ili putem Facebook taba. Na sva vaša pitanja odgovarat će stručnjaci različitih profila.

Komentiranje je zaključano.