Povećanje težine u trudnoći – što sve buduće mame trebaju znati

U teoriji, idealno povećanje težine u trudnoći je oko četiristo grama tjedno, odnosno ukupno od dvanaest do šesnaest kilograma. No, u trudnoći je sve individualno, pa i to koliko će netko dobiti kilograma.

Većini je žena debljina prva – i najgora! – nuspojava koju povezuju s trudnoćom. Iako znaju da povećanje težine u trudnoći nije prouzročeno samo masnim naslagama, mnoge se ipak iznenade kada nakon poroda otkriju da su lakše otprilike šest do deset kilograma, a njihovo novorođenče teži svega tri ili četiri kilograma.

Istraživanja pokazuju da trudnice koje dobiju velik broj kilograma imaju veću vjerojatnost od razvijanja gestacijskog dijabetesa, hipertenzije i komplikacija tijekom poroda, dok se one s premalenim brojem kilograma mogu suočiti s prijevremenim rođenjem djeteta ili premalenim novorođenčetom.

Gdje su nestali ti kilogrami? Nisu tijekom poroda, usprkos činjenici da rađanje jest naporan rad. Uz bebu, majčinoj težini u trudnoći pridonosi i do 5,5 kilograma nužnih stvari za život poput posteljice, plodne vode, povećanja maternice, povećanog volumena tekućine i povećanog volumena krvi. Osim zaliha krvi, ženama se u trudnoći povećava i mišićna masa koja doprinosi tom povećanju brojeva na vagi.

Najvažnija je polazna točka. Nije isto počinje li žena trudnoću s deset kilograma manje ili s petnaest više. Ako je indeks tjelesne mase prije trudnoće manji od 18,5, trudnica bi trebala dobiti dvadesetak kilograma. Idealan je raspon od dvanaest do šesnaest dobivenih kilograma za žene čiji je indeks tjelesne mase između 18,5 i 24, 9. Žene čiji se indeks tjelesne mase prije trudnoće kreće između 25 i 29 moraju se zadovoljiti s jedanaest kilograma, dok one s indeksom većim od 30 ne bi smjele dobiti više od deset kilograma.

I tu nije kraj izuzetcima. Trudnice sitnije građe dobit će manje kilograma od onih krupnije građe. Osim toga, neke trudnice u prvom tromjesečju ne dobivaju idealnih od četiristo do šesto grama mjesečno, nego gube na težini! Jutarnje mučnine nekim ženama znaju biti prilično teške. Većinom počinju u šestom tjednu, najgore su oko devetog tjedna, a do osamnaestog se skroz povuku.

U drugome tromjesečju žene dobiju do 60 % ukupnog povećanja težine. Oko tri kilograma je mjesečno idealno, no to se može znatno razlikovati te ovisi o nizu čimbenika. Idealno bi bilo dobivati oko četiristo grama tjedno u trećem tromjesečju.

Istraživanja pokazuju da trudnice koje dobiju velik broj kilograma imaju veću vjerojatnost od razvijanja gestacijskog dijabetesa, hipertenzije i komplikacija tijekom poroda, dok se one s premalenim brojem kilograma mogu suočiti s prijevremenim rođenjem djeteta ili premalenim novorođenčetom. Stoga je ključno stalno i stabilno povećanje težine.

Komentiranje je zaključano.