Počinje sezona peludnih alergija – zaštitite se na vrijeme

Alergija, peludna groznica ili alergijski rinokonjunktivitis – bez obzira na to kako nazivali tu neugodnost, svi koji pate od nje znaju kako se jadno mogu osjećati jednom kad sezona alergija počne. 

Sezonske alergije uzrokuju alergeni poput peludi drveća, trave i korova ili spora plijesni. Kada ih udišete, vaš imunosni sustav pretjerano reagira na čestice i uzrokuje reakcije kao što su kihanje, curenje iz nosa i suzne oči. Može dovesti do trajne nazalne kongestije, alergijskog kontaktnog dermatitisa, a kod nekih i do kašlja i astme. 

Smanjite unos peludi u dom

Učinite sve što možete da spriječite ulazak peludi, plijesni, prašine i drugih alergena u svoj dom:

– Zatvarajte prozore i vrata kako biste spriječili ulazak alergena.

Cipele, jakne i kape ostavite odvojeno u hodniku kako ne biste unijeli pelud ili druge alergene u ostatak kuće.

Čistite prašinu i usisavajte barem jednom tjedno – ili čak svakodnevno u proljeće i ljeto.

Istuširajte se nakon što ste bili vani kako biste se riješili peludi, osobito prije spavanja da ne nosite alergene i u krevet sa sobom.

Mijenjajte posteljinu jednom tjedno.

Ako koristite pročišćivač zraka, obvezno mijenjajte ili čistite filter svaki mjesec.

Imate sobne biljke? Pobrinite se za to da vam one dodatno ne izazivaju alergijske reakcije, i to tako da testirate svoje reakcije dok ste okruženi biljkama te kad ih uklonite.

Ako imate kućne ljubimce koji su često vani, očetkajte ih ili prebrišite vlažnom krpom nakon izlaska.

Kako se zaštiti od peludi dok ste vani

Jednom kad počnu reakcije na alergene koje nam donosi proljeće, najradije bismo se sakrili u svoja četiri zida i ne bismo izlazili sve dok ne prestanu. Naravno, to nije moguće jer nas sunčano i toplo vrijeme zove da izađemo van. Međutim, poštujući nekoliko jednostavnih savjeta, možete, usprkos alergijama, kvalitetno uživati u proljeću:

– Nosite sunčane naočale i šešir širokog oboda kako biste spriječili alergene u očima i kosi.

– Nosite medicinsku masku preko usta i nosa kada je koncentracija peludi posebno visoka (pratite kalendar cvjetanja).

– Držite prozore automobila zatvorene i ne koristite ventilaciju.

Očistite svoje vozilo jednom tjedno, iznutra i izvana, i to tijekom cijelog proljeća i ljeta, posebno ako ste alergični na ambroziju.

– Ako ste alergični na pelud trave, izbjegavajte šetnje kroz travu ili blizu visoke trave od lipnja do srpnja. To posebno vrijedi za djecu koja su osjetljivija na pelud trave.

Izborite se sa simptomima peludnih alergija

Ponekad jednostavno ne možete izbjeći sve alergene. Stoga, kada vaše tijelo reagira, učinite sve što možete da ublažite kihanje, svrbež, kašalj, začepljenost nosa i druge neugodne simptome. 

Antihistaminici su neizbježno oružje u borbi protiv alergija. Korisni su za blage simptome, ali često nisu dovoljni za one s umjerenim ili teškim simptomima alergije. Titulu najpoznatijeg i najdjelotvornijeg prirodnog antihistaminika nosi ulje crnog kima. Njegova ljekovitost širokog je opsega, a izvanredne rezultate daje kod alergičara. Zbog svojeg kemijskog sastava, koji uključuje zasićene i nezasićene masne kiseline, povoljno utječe na astmu i atopijski dermatitis. S tretmanom crnim kimom najbolje je startati nekoliko mjeseci prije velike polinacije kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peludi u zraku. Najbolje je početi tijekom veljače, i to s dvije čajne žličice dnevno poslije obroka. Alergije znaju trajati sve do kraja jeseni pa tijekom zime možete napraviti pauzu, ali s tretmanom opet početi najkasnije u veljači. 

Antialergijski sprejevi za nos koji sadrže ektoin na nosnoj sluznici stvaraju zaštitni film koji sprječava doticaj alergena i iritansa sa stanicama te tako ublažava alergijsku reakciju. Aqua Maris 4Allergy sadrži 2 % ektoina, morske soli i pročišćene vode pa svojim sastavom uspješno ublažava simptome alergijskog rinitisa poput svrbeža u nosu, curenja iz nosa, kihanja i začepljenja nosa, a osigurava njegu i zaštitu epitela nosne sluznice tijekom cijele godine. Možete ga koristiti nekoliko puta dnevno, a preporučljivo je prije svakog izlaska van.

Za sprječavanje i ublažavanje simptoma alergijskog konjunktivitisa vrlo su korisne antialergijske kapi za oči Vizol S Allergy koje, uz već spomenuti dodatak ektoina djeluju preventivno kod izloženosti različitim alergenima, ublažavaju postojeće simptome alergije te njeguju površinu oka. Pogodne su i za osobe koje nose kontaktne leće, djecu te za one koji imaju osjetljive oči.

Na kraju krajeva, svatko je drukčiji i možda će trebati malo više vremena da shvatite na što alergijski reagirate i koji je tretman najbolji za vas. No, najbolja je opcija konzultirati se s alergologom ili vašim liječnikom opće medicine kako biste doznali koji vam alergeni najviše smetaju te kako bi se odabrala terapija prilagođena upravo vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

poinje-sezona-peludnih-alergija-x2d-zatitite-se-na-vrijeme-ndash-jgl-obitelj