Pet stvari o očinstvu na koje te ništa ne može pripremiti

Kad pomalo počneš otkrivati prijateljima i obitelji da čekate bebu, od onih koji su sve to već prošli već polako doznaješ što te sve čeka. I otprilike imaš sliku. Znaš da je radost i da je teško; znaš da nećeš mnogo spavati i da ćeš biti sretan. Znaš, ali zapravo misliš da znaš. Uživo, sve je drukčije. Ovo je pet stvari o očinstvu na koje te ništa ne može pripremiti!

Prvi susret

Da, pripremaš se na to devet mjeseci – trčiš, meditiraš, dišeš, čitaš, slušaš – ali ništa od toga ne pripremi te na taj trenutak kad se prvi put vidite. I tek tad prodišeš jer je sve prošlo dobro.

Tata, tata!

Prvi put kad čuješ “Tata! Tata!”, ali ne onaj ta-ta, nego onaj kad stvarno baš tebe zove, zapamtiš zauvijek i željno iščekuješ svaki sljedeći poziv. Jer, taj “Tata! Tata” u beba prijevodu znači “Tata, dosta si radio, ajmo se igrati”. Ti si mu sada najbolji prijatelj. No, znaš da nećeš biti zadugo, zato se igraš dok ne padnete od umora.

Koliko je sve lako

Kad nekoga voliš kao što voliš to dijete i svoju malu obitelj, ništa nije teško. Možda se čini izvana kao da se odričeš nečega, ali ne odričeš se – dobio si toliko više. I to je jednostavno neopisivo.

Koliko ti nedostaje kad ga nema

Nakon cjelodnevnog igranja, koje uključuje mnogo zajedničkog puzanja, nošenja, čitanja, razgovora, hranjenja i svega ostalog, umoran si i treba ti tvoje vrijeme. Spremiš ga na spavanje, no već nakon deset minuta stojiš nad krevetićem, gledaš ga i misliš: “Jedva čekam da se probudi.”

Kako sve brzo prolazi

Ovo je toliko stereotipno i već ponovljeno stotine puta da kad čuješ, odmahuješ glavom i misliš – nemoguće. Onda na prvom rođendanu sjediš, gledaš ga sa slavljeničkom kapicom na glavi i misliš si upravo ovo: “Kad je prije ta godina projurila!?”

Komentiranje je zaključano.