Njegujuće kupke iz kućne radinosti

Uz današnji tempo modernog čovjeka, tretman opuštanja trebao bi biti svačija svakodnevica. Upravo pravi wellness tretman možete pripremiti sami i time si priuštiti svu potrebnu relaksaciju i njegu, bez da napustite udobnost vlastite kupaonice.

Opuštajuća kupka s eteričnim uljima, uz svijeće i glazbu, ipak je nešto više od rutinskog završetka dana. To je, ustvari, pravi terapeutski doživljaj! Ona uzrokuje ispuštanje toksina, potiče cirkulaciju krvi, ublažava napetost i opušta mišiće i ukočene zglobove, a vjerojatno i najbitnije od svega – poboljšava raspoloženje i mentalno zdravlje. Upravo je iz tog razloga topla kupka prirodni način liječenja emocionalnih i psiholoških tegoba poput depresije, nesanice, napetosti, kroničnog stresa i tjeskobe. U tome pomažu morske soli i ljekovita eterična ulja koja, kada ih udišemo, imaju sposobnost opustiti tijelo i um zahvaljujući svojim specifičnim svojstvima. Ona variraju kod različitih cvjetova i bilja, pa su neka idealna pomoć kod depresije, dok su druga više prilagođena olakšavanju stresa.

Da upotpunite dojam pustite omiljenu glazbu koja će pomoći u opuštanju

Napraviti vlastitu prvorazrednu kupku vrlo je lako. Za početak odaberite eterično ulje po želji. Kako bi se ulje što bolje rastopilo u vodi, najučinkovitije je pomiješati 4 do 8 kapi ulja s malo jabučnog octa ili mlijeka, meda i soli, te smjesu razmutiti u napunjenoj kadi. Budite oprezni i s temperaturom vode jer prevruća voda isušuje kožu i smanjuje njezinu elastičnost, dok je topla ta koja ublažava bol, napetost i ukočenost mišića uzrokovanih stresom. Da upotpunite dojam pustite omiljenu glazbu koja će pomoći u opuštanju ili to vrijeme iskoristite za čitanje one knjige koju nikako ne uspijevate uz svakodnevne obaveze.

Što se tiče izbora ulja imajte na umu raspoloženje koje želite postići. Ulje sandalovine, cedrovine i ruže koristite kada se želite što bolje opustiti jer specifično djeluju na živce i iscrpljenost. Sandalovina, uz grejp, kamilicu i eukaliptus također uklanja glavobolju. Limun, vrbena i jasmin liječe depresivna i tjeskobna stanja i podižu raspoloženje, dok su za nesanicu idealna ulja lavande i kadulje jer oslobađaju napetost, opuštaju i pomažu da utonete u miran san. Razmišljate li o senzualnoj kupki, onoj za dvoje, onda svakako koristite ružino ulje ili ulje ylang ylanga. Želite li kupku učiniti nešto intenzivnijom, dodajte joj ulje eukaliptusa ili ružmarina.

Odvojite svaki dan sat i pol za opuštanje i iznenadit ćete se koliko ćete se bolje nositi sa svakodnevnim obavezama. Još bolji učinak dobit ćete ako se relaksaciji posvetite svaki dan u isto vrijeme. Najbolje navečer prije spavanja, kad više ne žurite nikamo, osim u svoj krevet i miran san.

Komentiranje je zaključano.

njegujue-kupke-iz-kune-radinosti-ndash-jgl-obitelj