Bogovi mora: Kraljozmaj četiri mora

Kraljozmaj je kralj zmajeva i onaj koji zapovijeda svim stvorenjima mora te je jedno od najvažnijih mitskih bića iz Kine – bog mora i bog vremena.

Jedna od njegovih titula je Zmajokralj bunara i izvora, no najčešće ga nazivaju Kraljozmajem četiri mora, što je slikovit način da ga nazovu kraljem cijele Kine. Četiri mora su četiri granice do kojih je sezala drevna Kina, a izraz “Zemlje između četiri mora” je naziv kojim Kinezi zovu svoju zemlju, kao što Hrvati, umjesto Hrvatska, kažu – “Lijepa naša”.

Kako se taj izraz često upotrebljavao u književnosti, dugo se mislilo da su dva od četiri mora izmišljena, no to ipak nije tako. Na zapadu, drevnu granicu Kine predstavljalo je jezero Qinghai i ono je Zapadno more, Istočnokinesko more je Istočno more, jezero Baikal je Sjeverno more, a Južnokinesko more je Južno more.

Iako je samo jedan Kraljozmaj četiri mora, svako more ima i svog vlastitog kraljozmaja, od kojih svaki ima vlastitu boju i vlastito ime, a svima im je isto prezime – Ao, što znači i “onaj koji se igra” i “ponosan”. Svima njima vlada Zmajokralj četiri mora žute boje.

Zelenoplavi zmaj – Ao Guang – zmajokraj je istoka što u sebi nosi proljeće, crveni zmaj – Ao Qin – vlada nad jugom i donosi ljeto, a bijeli zmaj – Ao Run – zmajokralj je zapada i prožima ga jesen. Ao Ming je crni zmaj i zmajokralj sjevera što utjelovljuje zimu tijekom koje u Kini pušu hladni, hladni sjeverci.

Ljeti pak, i to upravo u lipnju u vrijeme solsticija, kada Kinezi vjeruju da su i sunce i zmajevi u naponu snage, Kraljozmaja četiri mora slavi se baš na moru – i to utrkama zmajobrodova, tradicionalnih dugačkih brodova koji na pramcu imaju glave zmajeva.

Te utrke nisu samo festival odmjeravanja snage i vještine u veslanju, iako su danas možda po tome najpoznatije – Festival Zmajevih čamaca jedna je od najvažnijih veslačkih utrka na svijetu. No, istodobno je i više od dvije tisuće godina star ritual koji se održava svake godine petoga dana petoga mjeseca po lunarnom kineskom kalendaru.

Komentiranje je zaključano.

bogovi-mora-kraljozmaj-etiri-mora-ndash-jgl-obitelj