Njega i održavanje zdravlja očiju

Osjetilom vida primamo većinu informacija iz okoline i od neosporne je važnosti za svakodnevni proces percepcije, stoga su nam zdravlje očiju i dobar vid svima izuzetno važni. Ipak, sve dok nas oči dobro služe, imamo tendenciju ne misliti na njihovo zdravlje. Nudimo vam par savjeta i važnih informacija.

Oko, veličinom mali, ali vrlo složen organ prva je stepenica u nevjerojatnom procesu nastanka slike i osjeta vida. Sve započinje ulaskom svjetlosti kroz leću i projekcijom slike na unutarnjoj ovojnici oka – mrežnici. U središtu mrežnice nalazi se mjesto najoštrijeg vida koje je izloženo najvećoj količini svjetla, tzv. žuta pjega ili makula. Niti jedan drugi dio mrežnice nema sposobnost registriranja tako oštre slike, a usto je odgovoran i za doživljaj boja.

Žuta pjega zove se tako jer sadrži značajne količine žutog pigmenta, a to su lutein i zeaksantin koji su prirodni filtri i antioksidansi, a čija je uloga štititi membranu stanica žute pjege. Nedostatak tih pigmenata ima odlučujuću ulogu u nastanku AMD-a, odnosno senilne makularne degeneracije, vrlo česte očne bolesti. Srećom, kako se radi o prirodnim pigmentima koji se nalaze u namirnicama, uzimanjem dodatnih količina luteina i zeaksantina u obliku dopuna hrani možete pridonijeti zaštiti oka i smanjiti rizik nastanka i napredovanja bolesti. Rezultati su vidljivi, studije pokazuju smanjenje propadanja makule za više od 40%.

Dakako, pojavu i razvoj bolesti oka možete spriječiti i nekim dobrim navikama. Bitno je ne naprezati oči kontinuirano i dugotrajno, primjerice radom na računalu, čitanjem uz neprikladno svjetlo ili dugotrajnim gledanjem televizije. Radite pauze, odmarajte oči. Jedite više zelenog lisnatog povrća prirodno bogatog luteinom poput kelja, špinata i raštika, a oči, sada u ljetnom razdoblju, obavezno zaštitite od sunca kvalitetnim sunčanim naočalama. Naposljetku, ne odgađajte posjet okulistu ako uočite promjene u vidu.

U slučaju uznapredovale bolesti, najčešće se pripisuje lijek u obliku kapljica za oči. Iako se čini lako, većina možda niti ne pročita upute za uporabu, stoga valja ponoviti kako bi proces trebao izgledati. Prvo i osnovno, prije primjene kapi za oči potrebno je oprati ruke. Kapi su kratkog roka trajanja, nakon otvaranja bočice mogu se koristiti samo nekoliko dana, a neke se kapi, npr. one za liječenje glaukoma mogu koristiti najduže mjesec dana nakon otvaranja. Najpogodniji položaj za kapanje je ležeći. Ako koristite kontaktne leće izvadite ih, pa ih ponovno stavite 15 minuta nakon primjene kapi. Oko širom otvorite držeći donju i gornju vjeđu, a kapi ukapajte u donji kut vjeđe, ne na oko. Bočicu lagano pritisnute i paziti da ukapate točno propisanu količinu kapi. Prilikom kapanja pazite da ne dotaknete oko kako se infekcija ne bi prenijela na bočicu te ondje stvarala novi izvor zaraze. Isto tako, ako dotakne vjeđu, bakterije se prenose na bočicu te se njome ne smiju kapati oči drugog bolesnika. Nakon stavljanja kapi nekoliko minuta držite oči zatvorenima kako bi se lijek pravilno rasporedio po oku, ali i da bi se zadržao jer se treptanjem odstranjuju suze, a s njima i lijek. Višak kapi sa svakog oka obrišite posebnim, čistim smotuljkom vate.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Savjeti za ljetne vrućine
Sljedeći članak
Putovanje bez mučnine
njega-i-odravanje-zdravlja-oiju-ndash-jgl-obitelj