Najvažniji vitamini za jak imunitet

Zdrav i uravnotežen imunološki sustav jedan je od ključnih faktora u borbi protiv bolesti, a iako snaga imuniteta varira od osobe do osobe, na nju itekako utječe stil života. Nedovoljno sna, pretjerani intelektualni ili fizički napor, neuravnotežena prehrana, pušenje i nedovoljno boravka na svježem zraku mogu dovesti do pada imuniteta.

Pad imuniteta najčešće se očituje osjećajem umora i nedostatkom energije, čestim bakterijskim i virusnim infekcijama, herpesom, aftama, ali i alergijama te težim zacjeljivanjem rana. Među najpopularnijim “podizačima” imuniteta ističe se i nekoliko, vjerujemo, dobro poznatih vitamina.

Vitamin C

Vitamin C, odnosno L-askorbinska kiselina, pridonosi normalnoj funkciji imunološkog i živčanog sustava, normalnom metabolizmu stvaranja energije, smanjenju umora i iscrpljenosti. Najbolja apsorpcija vitamina C postiže se ako se uzima češće u manjim količinama ili putem tableta s vremenskim otpuštanjem, a pušačima, osobama pod emotivnim ili fizičkim stresom te ženama koje uzimaju oralnu kontracepciju savjetuje se unos malo veće količine od uobičajene preporučene doze. Voće i povrće koje sadrži najviše vitamina C su agrumi, kivi, bobičasto voće, špinat, blitva i brokula.

Vitamini B-kompleksa

U vitamine B-kompleksa ubrajaju se vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folna kiselina te vitamin B12 (cijanokobalamin). Svi vitamini B skupine imaju bitnu i specifičnu ulogu te su ključni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, smanjuju umor i iscrpljenost te utječu na pravilan rad živčanog sustava. Organizam ih ne može sam proizvesti pa ih treba svakodnevno uzimati prehranom. Najbolji izvori vitamina B su kvasac, iznutrice (prije svega jetra), cjelovite žitarice, mlijeko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.

Vitamin A

Vitamin A, poznat kao retinol, potreban je za formiranje kosti, proteina i hormona rasta te je nužan za održavanje zdravlja kože i sluznice. Stimulira imunitet, a njegova posebnost je u pozitivnom učinku na crijeva gdje se nalazi i oko 70 % stanica imunološkog sustava. Namirnice bogate vitaminom A su mrkva, batat, tikva, marelice, suhe šljive, grejp, teleća jetra, špinat i brokula.

Za pravilan rad imunološkog sustava nužan je optimalan unos vitamina, minerala, fitokemikalija, nezasićenih masnih kiselina i esencijalnih aminokiselina koji se često ne unose dovoljno hranom pa u pomoć priskaču dodaci prehrani. Primjer inovativnog dodatka namijenjenog odraslima je Alfabiotik koji sadrži jedinstvenu kombinaciju kompleksa AHCC FD (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12, a za najmlađe od njihova prvog dana života tu su Normia Baby kapi vrhunske čistoće koje sadrže posebno odabrane sojeve probiokultura Lactobacillus rhamnosus, LGG i Bifidobacterium, BB-12.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

najvaniji-vitamini-za-jak-imunitet-ndash-jgl-obitelj