Najčešći uzročnici alergije u djece

Alergije su sve raširenije - svjetske statistike upozoravaju na rast broja oboljelih od čak 50 %, a u Hrvatskoj alergije razvija 10-15 % djece.

Alergija je snažna reakcija našega imunosustava na nešto što prepoznaje kao uljeza. Ljudska je vrsta u ovome trenutku, prema podacima Američke agencije za hranu i lijekove, najviše alergična na mlijeko, jaja, ribu, školjke, orašide, kikiriki, pšenicu i soju.

To su samo nutritivne alergije, koje su odgovorne za gotovo 90 % dječjih alergijskih reakcija. Dermatitis, koji muči golem broj novorođenčadi, beba i male djece, često se povezuje s alergijama na hranu. No, nutritivne alergije nisu jedine koje ugrožavaju zdravlje djece.

Relativno rijetke, ali potencijalno veoma opasne, su alergije na lijekove. Najpoznatija je ona na penicilin, ali osim na antibiotike, djeca mogu biti alergična i na antikonvulzive i na anestetike. Stoga, uvijek pratite savjet liječnika i lijekove nikad nemojte davati na svoju ruku!

Bitno je i pravovremeno obraćanje liječniku: kod alergija dišnog sustava, važno je djelovati odmah jer se inače mogu razviti ozbiljniji problemi.

Najpoznatije i naoko najbezopasnije su sezonske alergije. One uzrokuju svrab očiju, lica, ruku, urtikarije po cijelome tijelu, otežano disanje, nezaustavljivo curenje nosa ili začepljen nos i promuklost. Najčešći uzročnici sezonskih alergija su pelud i plijesan, a postoji mogućnost da se ta “sezona” rastegne na cijelu godinu, i to kod onih koji su alergični na prašinu, grinje i dlake životinja.

Prehlade koje traju duže od dva tjedna i stalno curenje nosa u isto doba godine, znak su alergije, koja se kod odraslih liječi kortikosteroidima. No, ti lijekovi su za djecu nedostupni, jer mogu prouzročiti zastoj u rastu i neurorazvoju. Tu je od velike pomoći čišćenje nosa, primjerice Aqua Maris 4Allergy sprejom, koji odstranjuje peludne ili druge čestice te tako sprječava alergijsku reakciju.

Bitno je i pravovremeno obraćanje liječniku: kod alergija dišnog sustava, važno je djelovati odmah jer se inače mogu razviti ozbiljniji problemi. Tada i kortikosteroidi u pravim dozama više koriste nego štete, jer zaustavljaju razvoj bronhitisa u astmatični napad ili zastoj disanja.

Češanje se čini samo neugodnim, no raskrvarena koža može se upaliti i postati ozbiljan problem. Svrbež umanjite kremom koja u sebi ima cink-oksida, a bjesomučnom trljanju očiju doskočite kapima za oči Vizol S Allergy koje pomažu u obnavljanju nadražene i osjetljive sluznice oka, a ne sadrže konzervanse.

Alergije svakako shvatite ozbiljno i potražite pomoć struke u minimaliziranju svih alergijskih reakcija.

Komentiranje je zaključano.