Kako ublažiti alergijski rinitis i crvenilo nosa?

S proljećem stižu i alergije, odnosno kihanje, šmrcanje, začepljen nos i druge slične neugodnosti, no i tome se može stati ukraj, a kako, saznajte ovdje.

Alergijski rinitis jedan je od najčešćih vjesnika proljeća: više od 600 milijuna ljudi diljem svijeta nosi se s tom tegobom, što znači da s prvim naznakama toplijega godišnjeg doba počinju osjećati simptome upaljene sluznice nosa. Svrbež, crvenilo, peckanje, curenje iz nosa pa i njegova začepljenost simptomi su preosjetljivosti nosne sluznice na različite alergene čija se prisutnost u proljeće pojačava.

Osim problema s nosom, 40 do 70 posto bolesnika osjeća crvenilo, žarenje i svrbež u očima, a znaju se pojaviti i umor, glavobolja, nesanica, depresija i mučnina.

Osim problema s nosom, od 40 do 70 posto bolesnika osjeća crvenilo, žarenje i svrbež u očima, a znaju se pojaviti i umor, glavobolja, nesanica, depresija i mučnina. Zbog svega toga, buđenje proljeća alergičarima može biti prava noćna mora.

Međutim, alergijsku reakciju ne izaziva samo širenje peludi, nego i grinje te preosjetljivost na prisutnost nekih životinja. Premda se najčešće smatra da smo alergični na mačju ili pseću dlaku, alergeni se zapravo nalaze u slini tih životinja koja se tijekom njihova uobičajenog čišćenja rasprostranjuje po njihovu tijelu, odnosno dlaci.

Da biste s manje neugodnosti preživjeli sezonu alergija, odnosno ublažili simptome alergijskog rinitisa, mogu pomoći i određene navike i prakse. Primjerice, tijekom sezone širenja peludi ažurno pratite informacije o razini peludi u zraku te izlazite iz kuće u doba dana kada je ta razina niža.

Ako ste alergični na grinje, redovito usisavajte prostore u kojima boravite te pripazite da zrak u njima nikada ne bude presuh jer takvo okruženje pogoduje pojavi i razmnožavanju grinja. Redovito usisavanje može biti od pomoći i pri alergiji na slinu kućnih ljubimaca.

Danas postoje i preparati u obliku različitih sprejeva koji vam mogu pomoći u nošenju s posljedicama alergijskog rinitisa: riječ je o sprejevima za nos koji nosnoj sluznici osiguravaju zaštitni sloj te tako sprječavaju njezino nadraživanje u prisutnosti različitih alergena.

Komentiranje je zaključano.