Kako prepoznati je li vrijeme za prve naočale?

S obzirom na to da više od dvije trećine onoga što učimo percipiramo vidom - i u školi i izvan nje - iznimno je važno da djeca od rane dobi jasno raspoznaju svijet oko sebe. Na roditeljima je da vode računa o njihovim mogućim problemima s vidom, pogotovo u svjetlu činjenice da mališani često i ne znaju da ne vide dobro!

Prvi i možda najočitiji znak slaboga vida je škiljenje. Naime, škiljenjem se nakratko mijenja oblik oka te tako na trenutak prividno poboljšava vid. Primijetite li da vaše dijete često škilji, kad čita ili gleda ekran računala ili televizora, to bi moglo značiti da ne vidi dobro.

Naznaka kratkovidnosti je približavanje ekrana iznimno blizu oku – obratite pozornost na to sjedi li vaše dijete neobično blizu televizora ili nosom gotovo pa dodiruje ekran mobitela ili tableta. S druge strane, česte glavobolje u prednjem dijelu glave, naročito oko obrva, mogu biti znak dalekovidnosti – glavobolje su posljedica djetetova naprezanja u pokušaju da si raščisti vidno polje.

Česte glavobolje u prednjem dijelu glave, naročito oko obrva, mogu biti znak dalekovidnosti.

Slabiji vid može se pojaviti i u samo jednome oku, a znak da je možda riječ upravo o tome je prekrivanje ili zatvaranje slabovidnog oka tijekom čitanja ili gledanja. Ako vaš mališan dok čita naglas preskače rečenice ili se gubi u tekstu, mogla bi biti riječ o astigmatizmuili strabizmu.

Dobro se raspitajte o kvalitetnom liječniku oftalmologu koji ima strpljenja raditi s djecom i odvedite dijete na pregled. Strpljenje je kod pregleda najbitnije, osobito ako postoji problem astigmatizma koji je teško dijagnosticirati.

Problemi s vidom često dovode do isušenja oka, što vašemu djetetu može biti vrlo neugodno te dovesti do crvenila oka i osjećaja peckanja ili žarenja. Najbolje rješenje su blage kapi za oči, poput Vizol S kapi, koje sadrže provitamin B5. Njihova je primjena jednostavna i laka, a možete i dijete naučiti da si ih samo ukapa u oko. Tako mu gradite samopouzdanje, a istodobno oku vraćate vlažnost i pomažete pri regeneraciji.

Komentiranje je zaključano.