Na što upućuju prhut i opadanje kose?

Prhut i gubitak vlasi mogu biti pokazatelji narušenoga zdravlja, a na koje sve zdravstvene tegobe mogu upozoravati, saznajte u sljedećemu tekstu.

Osim što je neugodna pojava zbog koje se možete osjećati nelagodno u društvu, ispadanje kose upozorava i na neke ozbiljne promjene u vašemu organizmu. Može se pojaviti zbog disbalansa pojedinih hormona, nedostatka minerala kao što su cink i magnezij, ali i nekih drugih, čak kroničnih problema kao što su seboreja ili poremećen rad štitnjače.

Osim što je neugodna pojava zbog koje se možete osjećati nelagodno u društvu, ispadanje kose upozorava i na neke ozbiljne promjene u vašemu organizmu.

Ako kosa otpada u pramenovima, uzrok tome može biti alopecia areata, autoimuna bolest koja se zna pojaviti kao posljedica velikih i naglih promjena u našemu organizmu, kao što su trudnoća ili obolijevanje od neke bolesti pri kojoj je znatno oslabljen naš imunološki sustav. Naime, napadom na imunološki sustav smanjuje se broj folikula vlasi, što posljedično dovodi do opadanja kose.

Oprez je potreban i pri uzimanju lijekova jer neki od njih također mogu uzrokovati opadanje kose. Nekima ne odgovaraju propisani antidepresivi, lijekovi za smanjenje masnoće u krvi, lijekovi za visoki tlak, citostatici, ali i hormoni te pojedini vitamini. Svi oni mogu pogodovati ispadanju kose.

Kad je riječ o pojavi prhuti na vlasištu, ona se najčešće pojavljuje kao upozorenje da ste izloženi stresu, prevelikoj toplini, lošoj ishrani ili pak nepravilno njegujete svoju kosu. Naime, prhut se može pojaviti i kao rezultat neredovitoga češljanja ili pranja kose, ali i lošeg ispiranja vlasišta pri pranju kose. Ako se šampon ne ispere dobro, vaše će ga se tjeme samo pokušati riješiti, i to tako da će odbaciti gornji sloj kože na koji se šampon zalijepio. Isto će se događati i ako koristite neodgovarajući šampon.

Međutim, i prhut može biti nagovještaj nekih kroničnih zdravstvenih problema, primjerice, različitih dermatoloških oboljenja. Stoga, ako sumnjate da bi to moglo biti uzrok, svakako što prije potražite savjet liječnika.

Komentiranje je zaključano.